Джеси Джексън ще лобира пред Кадафи за българските медици в Либия

Американският правозащитник Джеси Джексън чака в Триполи за среща с либийския лидер Муамар Кадафи, на която ще дискутира ролята на страната в уреждането на кризата в Судан и смъртната присъда на българските медицински сестри в Либия, предаде Си Ен Ен.

Джексън заяви пред Си Ен Ен, че има намерение да дискутира с либийски представители казуса с шестимата български медици и палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване със СПИН на близо 400 деца в детската болница в Бенгази. Джексън освен това иска да се срещне със затворниците.

При ареста им през февруари 1999 г. либийското правителство обвини българските медици и палестинския лекар, че участват в политически заговор на ЦРУ и израелските тайни служби, но по-късно властите промениха твърденията си, като заявиха, че обвиняемите са заразили либийските деца при експерименти за създаване на лекарство срещу СПИН.

Няколко водещи експерти по СПИН, включително Люк Монтание, който заедно с американски лекар е откривател на вируса на СПИН, дадоха показания по време на съдебния процес от името на медицинската общност.

Според мнението на Монтание, децата са били инфектирани повече от година преди българите да пристигнат в Либия и че арестът им е опит да се прикрият лошите хигиенни условия в болницата, припомня Си Ен Ен.

Независимо от мнението на експертите, на 6 май либийски съд осъди на смърт чрез разстрел палестинския лекар и пет български медицински сестри. Те обжалваха присъдите, но все още няма съдебно решение. Шестият обвиняем български медик бе осъден на четири години затвор.

Българското правителство настоя Либия да освободи медиците, посочвайки, че те са невинни, но Либия отговори, че българите трябва да се опитат да преговарят с роднините на заразените и починалите деца - по закона на Корана жертвите на престъпление или на техните наследници да дадат прошка на извършителите.

България отказа, посочвайки, че ако потърси преговори с роднините, това ще е признание за вина на медиците, каквато в действителност няма, посочва в заключение Си Ен Ен.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: