„Джет Файненс”: Нарастват опитите да се теглят заеми с крадени лични карти

Увеличават се опитите за вземане на потребителски кредити с крадени лични документи, каза в сряда Иван Христанов, директор на кредитна компания "Джет Файненс Интернешънъл".

Той обясни, че всеки ден в офисите на фирмата се правят средно по десет опита за теглене на кредит с фалшиви документи.

С фалшифицирана лична карта могат да се сключват договори и да се теглят кредити. Затова, ако се загубят документи за самоличност, трябва веднага да се съобщи в полицията, препоръча Христанов и добави, че на сайта на МВР се публикуват номерата на загубените лични карти и оттам могат да се правят справки. При откриване на подправени лични карти „Джет Файненс” съобщава на полицията и предупреждава реалния човек за фалшификата. „Поне в десет случая сме викали полицията в наши офиси, за да задържат измамниците“, допълни Христанов.

Близо 78% от потребителите вече не смятат, че тегленето на банков заем е признак за бедност, показва проучване сред 800 души от цялата страна, поръчано от компанията. 60% заявяват, че не познават различните видове кредити. Половината от анкетираните нямат кредити, а 39% нямат намерение да теглят в следващите 1-2 години.

"Джет Файненс" започва образователна кампания за повишаване на кредитната култура, като полезните съвети ще бъда описани в наръчник на тема "10 неща, които трябва да знаете за потребителските кредити".

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?