"Джи Пи Груп" отказа втора поръчка с европари

След нареждането на премиера, фирмата се оттегли и от договор за 40 млн. лева в София

"Джи Пи Груп" отказа втора поръчка с европари

Строителната компания "Джи пи Груп" се е отказала от втора поръчка, финансирана с европейски и държавни пари, след нареждането на премиера Бойко Борисов от петък дружеството да бъде извадено от търгове с публични средства. В понеделник фирмата е уведомила Столичната община, че се отказва от договор за почти 40 млн. лева без ДДС за ремонт на трасето на трамвай №5. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонт в центъра на града.

Още в петък от компанията заявиха, че няма да сключат договор с Агенция пътна инфраструктура за изграждането на тунела "Железница", който е част от магистрала "Струма". Тази поръчка е на стойност 185 млн. лева без ДДС и се обжалваше от друг участник в процедурата - "Актор".

Разпорежданията на премиера, които бяха отправени към Агенция "Пътна инфраструктура", а не към общината, дойде след като Европейската комисия сезира ОЛАФ и тя вече проверява твърденията за корупция и машинации при спечелени от "Джи Пи Груп" европроекти, разкрити в разследване на сайта "Биволъ". Същата строителна компания е във фокуса на общественото недоволство и заради скандалите около ремонта в центъра на София.

С европари

И поръчката за тунела "Железница", и тази на общината се финансират с европейски средства. Проектът на местната власт за подобряване на транспортната инфраструктура беше одобрен от Европейската комисия преди дни. Общата му стойност е 125 млн. лева, а 40 млн. лева от тях са за подмяната на трасето на трамвай №5 от "Княжево" до Съдебната палата.

Търгът бе спечелен от обединение между "Джи Пи Груп" и компанията "РВП Илиенци", но договор до момента не е подписан. Първоначално Фандъкова обясни, че след оттеглянето на компанията поръчката вероятно ще бъде възложена на втория участник в класирането. Това е обединение между испанската компания "Марко Обра Публика" и българската "Интегрирани строителни системи". Офертата на това сдружение е с 1.5 млн. лева по-скъпа в сравнение с тази на консорциума около "Джи Пи Груп".

Собственик на "Интегрирани строителни системи" е Владимир Пилчев, който има обща фирма с Владимир Владимиров - Житенски - управител на "Джи Пи Груп".

Промяна в плана

Няколко часа по-късно кметът публикува съобщение в профила си във фейсбук, в което съобщи, че планът за поръчката за трамвай №5 се променя. Поръчката ще бъде прекратена и обявена наново. "В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки", написа кметът., без да обяснява защо се е провали първоначалното намерение за сключване на договор с консорциума, класиран на второ място.

Това ще е трети опит за избор на изпълнител за този проект, финансиран с европари. Обявяването на поръчката наново със сигурност ще доведе до забавяне на ремонта, който според последните планове на общината трябваше да започне през пролетта на 2019 г. Търгът, който общината сега ще прекрати, се точи повече от 8 месеца.

Сключените договори остават

Фандъкова обясни още, че "Джи Пи Груп", която се свързва с директора на "Лукойл България" Валентин Златев (нещо, което той отрича), ще продължи да изпълнява другия си голям проект в София - ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите му улици и площади. Стойността на този договор е над 20 млн. лева без ДДС. Кметът отново повтори, че контролът на общината върху изпълнението на този проект е максимално засилен, а санкциите за некачествена работа са големи.

"Джи Пи Груп" е сред фирмите, които в последните години печелят големи поръчки в София. През това лято тя ремонтира релсите на кръстовището на булевардите "България" и "Иван Гешов" в съдружие отново с "РВП Илиенци". Договорът тям беше за над 2.2 млн. лева. Тя работи и по отделни отсечки от метрото в София. Поръчките за тях се възлагат от общинското дружество "Метрополитен" и се финансират основно с евросредства.

Анализ за къщата на Яворов

Фандъкова коментира и намерението на общината да придобие къщата на поета Пейо Яворов на столичната ул. "Г. С. Раковски". В момента тя е обявена на търг от частен съдебен изпълнител заради дълг. Цената е 1.6 млн. лева. Фандъкова обясни, че утре трябва да е готов правният и финансов анализ за това кой е най-добрият вариант за придобиването на имота.

Според кмета това може да стане и на по-ниска от обявената от съдебния изпълнител цена, тъй като дълговете на собственика са по-малки от поисканата сума. Фандъкова е на мнение, че къщата трябва да е литературен музей и място за култура, дебати и литература.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес