"Джи Пи Груп" отрича да е изнасяла, закопавала и горила документи

"Джи Пи Груп" отрича да е изнасяла, закопавала и горила документи

Мощната строителна компания "Джи Пи Груп", която е в центъра на разследване на сайта "Биволъ" за корупционни схеми с плащани от фирми подкупи за проекти, финансирани от еврофондовете, отрече да има нещо общо с това и да е изнасяла, закопавала или горила каквито и да било документи. Изявлението на компанията, свързвано с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, дойде в петък привечер, след като предишната нощ бяха арестувани двама журналисти и адвокат, разследващи казуса.

Димитър Стоянов от българското електронно издание, колегата му Атила Биро от румънския RISE project и адвокат са били задържани от патрул на пернишката полиция в поле в района на Радомир, след като подали сигнал до МВР, че от офиса на "Джи Пи Груп" на столичния булевард "Черни връх" се изнасят техника и документи, които според тях уличавали фирмата в описаната в разследването им схема. Сигналът бил подаден след като те видели, че документите се горят в дупка край село Егълница, но докато дойдат полицаите извършители си тръгнали. В крайна сметка са били задържани - за обяснения, според МВР, само двамата журналисти и адвокатът им. След като са дали показания са били освободени, но случаят предизвика сериозен обществен и медиен отзвук.

От "Джи Пи Груп" излязоха с официално изявление, в което се посочва, че те приемат замесването им "в откровени манипулации и неверни твърдения".

"В защита на името си в публичното пространство, компанията ще потърси отговорност по законоустановения ред", декларира се в изявлението.

"Никога и под никаква форма "Джи Пи Груп" АД не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като "разследване" материал. Единствената вярна информация в него е, че част от споменатите компании в различни периоди са били в договорни отношения с "Джи Пи Груп" АД и за работата си са получили съответното договорено възнаграждение. Тези отношения са надлежно отразени в публичните финансови отчети на дружеството. Нито една от тези фирми обаче не е и не е била част от групата", обяснява още дружеството, което е след най-големите изпълнители на обществени поръчки в областта на строителството.

То информира още, че не е собственик, а е един от наемателите в сградата на бул. "Черни връх" 59А, и не може да е отговорна за дейността на който и да било от другите наематели в същата сграда.

"Нито в последните два дни, нито когато и да било от компанията не са изнасяни, горени и закопавани никакви документи. Като водещ представител на строителния бранш, "Джи Пи Груп" АД е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 BS, OHSAS 18001:2007. Всяка година компанията се одитира от независим одитор, който проверява включително и процесите по съхранение и архивиране на документация", пише още в съобщението на компанията.

В него се допълва, че "това не е първият случай, в който се прави опит името на "Джи Пи Груп" да бъде очернено чрез манипулативни и неверни внушения".

Компанията казва още, че "ще предприеме всички възможни стъпки за защита на доброто си име и авторитет". Тя настоява също така "компетентните държавни органи да разследват изнесените от Биволъ.бг "доказателства", за да стигнат до истината за действителните цели на подобни журналистически "разследвания".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?