Джихадистите бягат от Манбидж, силите на Асад напредват към Ракка

Джихадистите бягат от Манбидж, силите на Асад напредват към Ракка

Джихадистите от терористичната групировка "Ислямска държава" напускат град Манбидж, срещу който настъпват силите на опозиционното обединение "Сили на демократична Сирия" (СДС), съобщи телевизионният канал "Скай нюз - Арабия", цитиран от осведомителните агенции.

Според съобщението на СДС екстремистите, които доскоро контролираха Манбидж, спешно се изтеглят от града. Заедно с тях напускат и техните семейства.

Вчера челни военизирани отряди на СДС успяха да се приближат на по-малко от 2 км от града, смятан за важен укрепен пункт на ИД. Опозиционните сили овладяха след боеве населените пунктове Ер Рифия и Изам.

Манбидж се намира северно от Алепо, недалеч от границата с Турция, и е важен стратегически пункт за ИД, през който джихадистите в Северна Сирия се снабдяват с оръжие, боеприпаси, храни и подкрепления.

СДС заяви по-рано, че ще продължи военната операция до пълното прогонване на ИД от Манбидж, а след освобождаването му ще предаде властта в града на граждански съвет.

Въоръжени отряди на сирийската опозиция, подкрепяни от специални сили на САЩ, започнаха преди седмица широко настъпление срещу позициите на ИД в района на Манбидж. Те получават въздушна подкрепа от ВВС на САЩ и самолети на други участници в международната контратерористична коалиция. Главната цел на операцията, според американското правителство, е да бъдат отрязани екстремистите от турската територия.

Сирийски държавни медии съобщиха, че правителствените сили са овладели нови територии при настъплението към северния град Ракка, който е фактическата столица на ИД. Това потвърди и базираният в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права, според който специалните сили, известни като "Пустинните ястреби", се приближават към военновъздушната база Табка, паднала в ръцете на джихадистите през 2014 г.

Според агенция САНА войските напредват под прикритието на въздушни удари от сирийските ВВС и "руските приятели". В съобщението се казва, че армейски части вече контролират района Закия, на около 40 км от Табка, която се намира югозападно от Ракка. От началото на офанзивата към Ракка миналата сряда са били убити 70 бойци на ИД и 9 правителствени войници, посочва лондонският център.

Споделяне

Още от Свят