Джихадистите от "Ислямска държава" обезглавиха още един американски пленник

Екстремистката организация "Ислямска държава" разпространи в неделя видеозапис, за който твърди, че е заснето обезглавяването на взетия за заложник американски хуманитарен работник Питър Касиг, предаде Ройтерс.

Записът не показва обезглавяването, но се виждат маскиран мъж, който позират с окървавена отрязана глава в краката му. Мъжът, който говори английски с британски акцент, казва: "Това е Питър Едуард Касинг, американски гражданин".

Записът се появи на джидистки уебсайт и в акаунт на Туитър, използван от Ислявска държава.

26-годишният Касинг от щата Индиана е известен още като Абдул Рахман – името, което му е дадено след като приел исляма по време на пленничеството.

Ако екзекуцията на Касинг бъде потвърдена, тя ще е петата поред на западен гражданин от страна на "Ислямска държава", след убийствата на двама американски журналисти и на двама британски хуманитарни служители.

Обявяването на смъртта на Каниг е част от 15-минутно видео, в което групата предупреждава САЩ, Великобритания и други държави, както и шиитски мюсюлмани.

Записът показва също как въоръжени екстремисти обезглавяват няколко мъже, идентифицирани като пилоти и офицери, лоялни на сирийския президент Башар Асад.

Родителите на Касинг заявиха чрез говорител, че синът им е заловен на 1 октомври 2013 г. на път за източносирийския град Диер ал Зор, където трябвало да достави храна и медицински консумативи на бедстващи заради войната хора.

През октомври т.г. семейството му призова "Ислямска държава” да пощади живота му. За него се застъпиха дори екстремистите от Фронта Нусра с мотива, че е лекувал техни бойци, но това явно не е разколебало джихадистите от ИД.

Бивш военнослужещ, Касинг е бил хуманитарен работник към организация за извънредна помощ, създадена през 2012 г. да помага на бежанци от Сирия, уточняват родителите му.

Докато беше в плен той смени вярата си и от методист стана мюсюлманин.

Белият дом заяви, че американското разузнаване работи, за да определи автентичността на видеозаписа, разпространен от "Ислямска държава". Говорителката на Съвета за национална сигурност при президента на САЩ Бернадет Мийхан заяви, че в случай, че видеозаписът е автентичен, то Белият дом "е ужасен от бруталното убийство на невинен американец". Тя добави, че Белият дом изразява дълбоки съболезнования на семейството и приятелите на Касиг.

Записът се появи броени минути след като президентът Барак Обама отпътува от Австралия за САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Семейството на Питър Касиг призова медиите да се въздържат да използват видеозаписа на "Ислямска държава" с предполагаемата му екзекуция.

Семейството разпространи изявление, в което моли медиите да не правят услуга на похитителите и да се въздържат да публикуват или излъчват фотографии или видеокадри, разпространени от похитителите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Предпочитаме нашият син да бъде споменаван и запомнен с важната работа, която вършеше, и с любовта, която споделяше с приятелите и семейството си, а не с начина, който похитителите му ще използват, за да манипулират американците и да пропагандират каузата си, се казва в изявлението.

Семейството добави, че чака официално потвърждение за автентичността на записа.

Споделяне

Още от България