Джихадистите от "Ислямска държава" убиха над 270 души в Сирия

Над 270 души са били убити от джихадистите, членове на групировката "Ислямска държава при превземането на газовото находище Чаер в Сирия, предава АФП.

Повечето от жертвите са били екзекутирани. Това е най-кървавата операция на организацията от появата ѝ миналата година, съобщи правозащитната организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Находището Чаер се намира в пустинна зона в централната провинция Хомс, където има и други газови находища и петролни кладенци. Повечето убити са пазачи на находището или доброволци, отговарящи за сигурността му.

Видеоматериал, заснет от джихадистите и разпространен чрез YouTube, показва десетки тела, някои с рани от изстрел в главата или с осакатени тела, разхвърляни в околността на находището.

"Ислямска държава", която контролира обширни територии от Сирия и Ирак, обяви в края на юни установяването на ислямски халифат. Тя се бие както срещу сирийския президент Башар Асад, така и срещу бунтовниците срещу режима в Дамаск. Групировката вече контролира няколко петролни находища в източната сирийска провинция Деир Езор.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят