Джихадистите от "Ислямска държава" взеха за заложници над 700 души в Ирак

Бойци от джихадистката групировка "Ислямска държава" взеха в плен над 700 души в иракския град Фалуджа в западната провинция Анбар, съобщиха световните информационни агенции.

Сред пленниците има представители на силите за сигурност и държавни служители, твърдят иракски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. Според източник от градския съвет на Фалуджа ислямистите преследват всички служители в държавните институции в града.

В средата на юни "Ислямска държава" взе в плен 1700 курсисти от военна база край град Тикрит. За съдбата на курсистите не е известно нищо, припомня БТА.

В провинцията Анбар през последите няколко месеца има сблъсъци между правителствените сили и ислямистите. Само в административния център Рамади и Фалуджа през август загинаха 268 души, а 796 бяха ранени.

Днес в Сирия най-малко 13 души са загинали при въздушни удари срещу бастион на "Ислямска държава", един от които е уцелил пекарна на оживена улица, съобщи "Асошиейтед прес", като се позова на активисти. Според германската агенция ДПА загиналите са 30.

При осемте въздушни удара е взет на прицел североизточният град Ракка, който е под пълния контрол на въоръжената групировка. Повечето цивилни са загинали. Според активист, който се намира в Москва, при други удари е била ударена правителствена финансова сграда, използвана от групировката като щаб, както и друга сграда, използвана като затвор, съобщава БТА. Засега няма коментар от правителството.

Споделяне

Още от Свят