Джихадистите превзеха най-голямата рафинерия в Ирак

Лидерите на страната призоваха за единство

Джихадистите превзеха най-голямата рафинерия в Ирак

Сунитските джихадисти от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" продължават военните действия в северната част на страната, като са на път да превземат най-голямата иракска рафинерия в град Байджи.

"Бунтовниците успяха да влязат в комплекса. Вече контролират производствените мощности, административната сграда и четири наблюдателни кули. Това са 75 на сто от рафинерията", съобщи служител в съоръжението.

Рафинерията е под обсада, откакто джихадистите започнаха военната си офанзива в Ирак миналата седмица.

Правителствените сили нанесоха още въздушни удари срещу бунтовниците, които се придвижват към столицата Багдад. Има информации за сражения и край град Рамади.

Положението в Ирак рязко се влоши в началото на миналата седмица, след като бойци от сунитската групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" и верни им местни формирования започнаха настъпление срещу редица северни градове и превзеха провинция Ниневия и административния ѝ център Мосул. Ситуацията се усложни от пълното бездействие на иракските силови структури и армията, които оставиха града, като дадоха местните жители и оръжейните складове като откуп на радикалните ислямисти.

Във вторник Вашингтон съобщи, че ще бъдат разположени в Ирак до около 275 военни, за да окажат подкрепа на американските представители в страната и на своето посолство в Багдад заради настъплението на ИДИЛ.

Представители на групировката отвлякоха и близо 40 индийски работници в краен квартал на иракския град Мосул.

В северния иракски град Тикрит работи и медицински персонал от Индия, който се предвижда да бъде евакуиран. Там са блокирани 46 индийски медицински сестри и някои от тях споделят пред медиите, че са изоставени от своите работодатели и армията също не ги подкрепя, отбелязва Франс прес.

Руската агенция припомня съобщения според които, терористите преди това са взели за заложници работници от Турция, Пакистан, Непал, Бангладеш и Туркменистан, строили болница в иракската околия

Иракски шиитски и сунитски политически лидери призоваха към национално единство пред лицето на терористичната заплаха.

Апелът бе отправен след среща вчера закрити врата. В нея участваха премиерът Нури ал Малики, който е шиит, сунитът Осама Нуджайфи, последният председател на парламента,
който се разпусна този месец, и бившият премиер Ибрахим ал Джаафари.

В телевизионно обръщение той призова иракчаните да защитят държавата, нейния суверенитет и достойнство. Нито една терористична групировка не може да се прикрива с религия или секта, каза Ал Джаафари, който заяви, че ръководството на страната ще преразгледа досегашния политически курс.

Иракските политици призоваха да се избягват споровете на религиозна основа и забраниха на незаконните формирования да носят оръжие.

Нуджайфи и Малики не разговаряха един с друг след обръщението. Само неколцина от политиците размениха по някоя дума, преди да си тръгнат. На подобна среща миналата година Нуджайфи и Малики бяха показани да се прегръщат, отбелязва Ройтерс.

В разгара на насилието на верска основа през 2007 г. иракските лидери също призоваха към национално единство, но това нямаше особен ефект, припомня БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?