Джихадистите публикуваха снимка от разрушаването на храма Баал-Шамин в Палмира

Групировката "Ислямска държава" публикува снимки от унищожаването на древния храм Баал-Шамин в сирийския архитектурен резерват Палмира. На фонографиите се виждат бойците, закрепящи бомби по стените нахрама и самия момент на взрива.

Храмът се считаше за един от най-значимите паметници от късната античност и е бе под закрилата на ЮНЕСКО. Той е издигнат в чест на езически бог та бурите и плодородните дъждове. Смята се е бил построен в І век от новата ера.

Актът по взривяването бе определен от ЮНЕСКО като военно престъпление. Генералният директор на организацията Ирина Бокова обвини джихадистите в опит да "лишат сирийските граждани от техните знания, тяхната идентичност и история". Тя изрази крайното си възмущение от това, че главният пазител на Палмира – известният археолог Халед ал-Асад, бе обезглавен от джихадистите, заради отказ да им каже къде са изнесени ценности от резервата, за да бъдат спасени именно от терористите.

Преди началото на гражданската война в Сирия древният комплекс Палмира ежегодно бе посещаван от над 150 000 туристи.

Бойците на "Ислямска държава" взеха контрола над археологичния резерват в средата на май 2015 г. и през юли унищожиха ценни артефакти от Палмира.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?