Джихадистите в Ирак обявиха създаването на халифат

ИДИЛ се преименува на "Ислямска държава"

Джихадистите в Ирак обявиха създаването на халифат

Джихадистката групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), която превзе територии в Ирак, официално обяви, че се преименува на "Ислямска държава", като премахва от името си споменаването на Ирак и Сирия и че създава халифат - суверенна държава, смятана от много мюсюлмани за официален приемник на властта на пророка Мохамед, съобщават осведомителните агенции.

Обявлението бе направено в първия ден на свещения за мюсюлманите месец рамазан. Ислямски халифат не е съществува като признат политически субект, откакто беше премахнат преди 90 години от първия президент на съвременна Турция Кемал Ататюрк.


На заседание на шурата (съвета) беше взето решение за учредяване на Ислямски халифат и за назначаването на лидера Абу Бакр ал Багдади за халиф, се казва в аудиозапис, разпространен в интернет от говорителя на джихадистите Абу Мохамед ал Аднани.

Аднани призова хората, живеещи в районите под контрола на групировката, да се закълнат във вярност на нейния лидер. Той каза, че границите на халифата се простират от Северна Сирия до иракската провинция Диала.

Засега не е ясно какво ще е практическото отражение на обявяването на халифата в Сирия и Ирак, но анализатори очакват то да има драматичен ефект върху по-широката джихадистка общност, отбелязва Асошиейтед прес. Сега подразделенията на Ал Каида и независимите джихадистки групи ще трябва да изберат да подкрепят "Ислямска държава" или да ѝ се противопоставят. Тя вече получи декларации на подкрепа от джихадистки фракции в Сирия.

Периодът на преценка вероятно ще се проточи известно време, допълва агенцията. Но най-голямо ще е отражението върху Ал Каида - организацията, която от години носеше знамето на световния джихад. АП цитира мнението на експерти, според които "Ислямска държава" застрашава сериозно лидерското място на Ал Каида.

"Погледнато глобално, по-младото поколение от джихадистката общност все повече подкрепя "Ислямска държава", главно заради способността ѝ да постига бързи резултати чрез бруталност", е мнението на Чарлс Листър от института Брукингс.

Багдади отдавна е в лоши отношения с лидера на Ал Каида Айман Зауахири. За разрива им се разбра, след като Багдади пренебрегна заповедите на Зауахири "Ислямска държава" да напусне Сирия. По-рано тази година Зауахири официално се отрече от "Ислямска държава", припомня АП.


Според анализатори, цитирани от британския в. "Гардиън", с обявяването на халифат ИДИЛ отправя пряко предизвикателство и към арабските управници в Залива.

По-практичният и не толкова теоретичен подход на ИДИЛ към воденето на джихад я прави привлекателна за млади новобранци и богати дарители, които нямат търпение да видят осъществена мечтата си за ислямска държава. Декларацията на ИДИЛ е колкото предупреждение към Ал Каида, толкова и предсрочно обявяване на победа над другите ѝ врагове като иракското правителство и неговите поддръжници от Иран и Запада, коментира "Уолстрийт джърнъл".

През първия ден на Рамазана бяха унищожени 142 бойци на "Ислямска държава", обяви генерал-лейтенант Касем Ата от командването на иракските военновъздушни сили. Той допълни, че за едно денонощие иракската военна авиация е унищожила също 51 транспортни средства на сунитските джихадисти.

Въздушните удари са били нанесени по позиции на ИДИЛ в Тикрит, на 140 км северозападно от Багдад. Офанзивата срещу родния град на бившия диктатор Саддам Хюсеин е в ход вече трети ден. Самолетите са бомбардирали сгради в централните и западните райони на града, където са се разположили джихадистите. Смята се, че операцията в Тикрит е най-крупната от началото на масираното настъпление на сунитската групировка в Западен и Северен Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?