Джихадистко настъпление предизвика ново масово изселване в Северен Ирак

Джихадистите превзеха най-големия християнски град в Ирак, Каракош, и други селища близо до град Мосул, принуждавайки десетки хиляди хора да бягат, съобщиха очевидци и висши местни представители, цитирани от Франс прес.

Бойците от групировката "Ислямска държава" (ИД) заеха позиция през нощта след изтеглянето на кюрдските сили, казаха местни жители.

"Знам, че сега градовете Каракош, Тал Кайф, Бартела и Карамлеш са изоставени от населението си и са под контрола на бунтовниците", каза за АФП халдейският епископ на Киркук и Сулеймания Джоузеф Томас.

"Това е катастрофа, трагична ситуация. Призоваваме Съвета за сигурност на ООН да се намеси незабавно. Докато сега разговаряме, десетки хиляди ужасени хора биват прокудени от домовете си. Това, което се случва, е неописуемо", каза той.

Каракош е изцяло християнски град, разположен между най-големия град, завзет от ИД, и столицата на автономния район Кюрдистан - Ербил. Каракош има 50 000 жители, но в него намериха убежище много християни, прогонени от Мосул.

Тал Кайф, където живеят както много християни, така и членове на шиитското малцинство шабак, също е бил напуснат от жителите си през изтеклата нощ.

Повечето семейства бягат към провинция Дахук в Кюрдистан, каза местен жител, цитиран от ДПА.

Според най-висшето християнско религиозно лице в Ирак - халдейския католически патриарх Луис Рафаел Сако - преди оглавената от САЩ инвазия през 2003 г. в страната са живели около 1,2 милиона християни. Сега те са намалели до около 500 000.

Франция призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради обстановката в Ирак. "Франция е дълбоко обезпокоена от напредъка на "Ислямската държава" в Северен Ирак, по-специално от превземането най-големия християнски град в Ирак - Каракош, както и от извършваните от нея издевателства", се казва в изявление на френския министър на външните работи Лоран Фабиюс, в което се призовава за спешно заседание на Съвета за сигурност.

Силно безпокойство изрази и папа Франциск.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?