Джихадизмът използва срещу Европа "стратегията на хилядите порязвания"

Джихадизмът използва срещу Европа "стратегията на хилядите порязвания"

Нападения като тези от Барселона и Камбрилс, където загинаха най-малко 14 души и стотина бяха ранени, лесно се организират, почти няма как да бъдат предотвратени и предлагат оптимално за джихадистите съотношение цена/ефективност, смятат експерти и длъжностни лица.

Тази терористична стратегия е насочена към цяла Европа; властите трябва да се готвят за продължителна конфронтация и да разчитат на издръжливостта, характерна за демократичните общества, добавят те.

След атаките от този род в Ница, Берлин, Лондон и Стокхолм всички столици и големи туристически градове от континента инвестират в постоянни заграждения срещу смъртоносни коли тарани, но те, за съжаление, е лесно да бъдат заобиколени.

"Това е принципът на "меките" мишени - обяснява за АФП Фредерик Галоа, бивш шеф на групата за бързо реагиране на френската жандармерия (GIGN). - Такива са всички места, където се струпват цивилни. А хора се събират на хиляди места."

"Доколкото могат, терористите ще подбират меки мишени с максимално символно значение като "Шанз-Елизе", "Рамбла", но ако тези места бъдат защитени, както вече става, те винаги ще намерят някоя пресечка, която да ударят (. . .) В Рим, ако няма как да стигнеш до площад "Свети Петър", но убиеш десетина души наблизо, ти всъщност си нападнал Рим и Ватикана. Със същия символичен ефект."

Теорията за подобни нападения, редовно наричани "нискобюджетен тероризъм", отдавна се развива и проповядва от джихадистките мрежи. На първо място от Ал Каида, която споменава за тях в пропагандата си от 2004-2005 г., след това от групировката "Ислямска държава", по-специално чрез нейния говорител Абу Мохамад ал Аднани до смъртта му през 2016 г.

"Бъдете редовни"

Това е т. нар. стратегия на хилядите порязвания - целта е да изтощиш противника малко по малко, щом нямаш сили за открита борба. Тя прави тероризма достъпен за всички - "спящи" или внедрени агенти, опитни ветерани от Сирия и Ирак, саморадикализирали се симпатизанти или дори душевноболни, повлияни от общата атмосфера.

Групировката ИД им казва: "Използвайте подръчни средства - кола, нож, камък" - посочва Фредерик Галоа. - Така имат повече възможности да действат. Няма нужда от организация, избират се близки, случайни мишени: това е. От гледище на тероризма съотношението цена/ефективност е без конкуренция."

"В стремежа да дестабилизират противника те вече не залагат на мощни действия със зрелищни средства, а на чести, повтарящи се акции. Лошото е точно това постоянство. Заповедите са: станете част от всекидневието, бъдете редовни. В Европа сега стават атентати на всеки четири до шест седмици. И щом мине това време, всеки си казва: нещо ще се случи", обяснява той.

Според Жан-Пиер Филию, преподавател в парижкия Институт за политически изследвания ("Сианс По"), групировката ИД, побързала в четвъртък вечерта да поеме отговорност за атентата на "Рамбла", действа според собствена логика, поставяйки си дългосрочни цели.

"Въпрос на подходящ момент за планиране на терористична атака - увери той в петък сутринта пред радио "Франс ентер". - Те искат да покажат, че отстъплението на терен не ги е отслабило. Но ударите им са предизвикани от отстъплението в Ирак и Сирия".

С оглед на тази заплаха, която скоро няма как да бъде изцяло премахната и която даже се увеличава със завръщането на стотици калени в битки джихадисти от Ирак и Сирия, политическите власти би трябвало да подготвят европейските демокрации за съпротива.

"Да не се впускаме в демагогия - каза неотдавна пред АФП френската сенаторка Натали Гуле, съпредседателка на анкетната комисия за борбата с джихадистките мрежи, - с възможностите на всички разузнавания на този свят няма начин да предотвратим такива нападения."

"Да погледнем истината в очите. Лъжа е да внушаваме на хората, че ако изпъдим мюсюлманите (. . .) или затворим джамиите, проблемът ще бъде решен. Напротив, това ще засили доводите на (групировката) "Ислямска държава", добави тя.

"Някой подкарва колата, засилва я срещу хората . . . За нещастие се налага да свикваме с тези неща и всеки да бъде бдителен", заключи парламентаристката.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?