Джим Матис обвини Сирия, че не допуска инспекторите от ОЗХО

Джим Матис

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис обвини сирийското правителство, че бави допускането на инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия до местата на предполагаемата химическа атака и каза, че това е стратегия, която е била използвана и в миналото, предаде Ройтерс.

"Ние сме съвсем наясно, че това забавяне е наложено на делегацията от режима, но също сме съвсем наясно как са действали в миналото и не са допускали никого до местата, където е използвано химическо оръжие", каза Матис.

"С други думи паузата след подобно нападение се използва, за да се прочистят доказателствата, преди разследващият екип да получи достъп", добави той.

Вчера пристигането на международните инспектори по химическите оръжия на мястото на атаката с отровен газ в сирийския град Дума бе отложено, след като там избухна стрелба по време на визитата на челен екип по сигурността на ООН.

Екипът на ОЗОХ пристигна в Дамаск още в събота, но не му бе позволено да влезе в намиращия се недалеч град Дума заради "проблеми със сигурността", изтъкнати от Русия.

САЩ, Франция и други западни сили обвиниха сирийското правителство и съюзника му Русия в умишлено забавяне на мисията на ОЗХО и изразиха опасения, че мястото на предполагаемата химическа атака, осъществена на 7 април, може да бъде манипулирано от руските военни и силите на сирийския режим, които междувременно завзеха Дума.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят