Джим Матис увери Сеул в "непоколебимия" военен ангажимент на САЩ към Южна Корея

Джим Матис

Американският министър на отбраната Джим Матис увери Южна Корея, че САЩ няма да намаляват числеността на войските си на Корейския полуостров, предаде Асошиейтед прес.


"Ангажиментът на САЩ към Република Корея остава непоколебим и САЩ ще продължат да използват всички дипломатически и военни възможности, за да отстояват ангажимента си", каза Матис на корейския министър на отбраната Сон Йон-моо, с когото се срещна в Сеул.


Преди това Матис беше на посещение в Китай, а от Сеул заминава за Токио.


В Южна Корея САЩ имат 28 500 войници.


Целта на кратката визита на Матис в Сеул беше да се успокоят притесненията на Южна Корея след внезапната отмяна на големите съвместни военни учения, планирани за това лято. Те бяха отменени след срещата на върха на президента на САЩ Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.


Матис каза, че ангажиментът на САЩ включва запазване на "сегашните нива на американски военни сили" на полуострова. Той е защитил пред южнокорейския си министър решението на президента Тръмп да отмени ученията с аргумента, че това увеличава възможностите за дипломатически преговори, предаде Ройтерс. Матис е изтъкнал, че военните сили на САЩ и Република Корея ще останат "обединени, бдителни и в готовност".

 

Но Матис трябва да обясни как САЩ ще поддържат готовността на американско-южнокорейските сили, които отдавна се гордеят, че, ако се наложи, са в състояние незабавно да влязат в бой, отбелязва Ройтерс.


Миналата година в ученията "Фрийдъм гардиън" ("Пазител на свободата") участваха 17 500 американски войници и над 50 000 южнокорейски военнослужещи.


Южнокорейският министър каза, че срещите на Ким с Тръмп и с южнокорейския президент Мун Дже-ин са положили основите на траен мир на Корейския полуостров.


Санкциите на Обединените нации срещу Северна Корея трябва да останат, докато тя не предприеме конкретни и необратими стъпки към денуклеаризация, заявиха двамата министри, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на общо изявление на министерствата на отбраната на САЩ и Южна Корея, разпространено след разговорите в Сеул.

Споделяне

Още от Свят