Джими Картър обвини Буш в неразбиране на човешките права

Джими Картър обвини Буш в неразбиране на човешките права

Президентът на САЩ Джордж Буш си е изградил собствена представа за понятието човешки права, коренно различаваща се от международните норми, което му позволява да оправдава мъченията на предполагаемите терористи. Това заяви бившият американски държавен глава Джими Картър в интервю за телевизия Си Ен Ен, цитирано в четвъртък от световните агенции. Носителят на Нобеловата награда за мир през 2002 г. заяви, че за пръв път си спомня Америка да нарушава по такъв открит начин основните принципи на правата на човека.

"Ние заявихме, че Женевската конвенция не се отнася до хората, затворени в Абу Гариб и в Гуантанамо. Ние заявихме и че имаме право да измъчваме задържани", каза Картър. По повод изявленията на президента Джордж Буш, че Съединените щати не използват мъчения, експрезидентът заяви, че "това не е вярно, ако използвате международните норми за мъчения".

В друго интервю за ББС Картър остро критикува вицепрезидента на САЩ Дик Чейни, когото назовава "катастрофа за страната" и припомня, че самият Чейни е успял да се отклони от военна служба по своето време, а сега си мисли, че може да наложи със силата на оръжията порядки във всяка точка на света.

Пред Си Ен Ен Картър каза още, че Съединените щати трябва да използват дипломатически методи спрямо Иран. Той отбеляза, че като разпространяват слухове за подготвяно американско нападение срещу Иран, медиите в САЩ си играят с огъня, влошавайки допълнително отношенията между двете държави. "Иранците четат тези материали и следят новините. Ако почувстват, че ще бъдат атакувани, смятам, че това ще им послужи като стимул да станат по-войнствени", подчерта той.

Споделяне

Още от Свят