Джинджич: Принудени сме да предадем Милошевич в Хага

Ако иска да излезе от изолацията, Югославия не може да избегне предаването на бившия президент Слободан Милошевич на Международния трибунал в Хага, заяви в неделя сръбският президент Зоран Джинджич в интервю за испанския вестник Ел Мундо, цитирано от АФП.

NET IS SAT - Your Internet Partner

Не можем да си позволим лукса да загубим необходимата ни икономическа помощ, за да не сътрудничим на трибунала в Хага, посочи Джинджич. Той допълни, че Милошевич все пак не може да бъде изпратен като "пакет" в Хага, преди предварително да бъде съден в Югославия. Имаме неповторимата възможност да осветлим последното десетилетие от историята си, което в противен случай ще бъде забравено, изтъкна сръбският премиер.

АФП посочва, че сръбската икономика в момента действа с 20 % от капацитета си и зависи изцяло от чуждестранно финансиране. Югославският парламент все още не е приел закон за сътрудничество с Хагския съд, по силата на който бившият президент може да бъде екстрадиран. Съединените щати обвързаха участието си в международна конференция на кредиторите на Югославия, насрочена за 29 юни, с приемане на този закон и със започване на процедура за екстрадиция на Милошевич.

В интервюто пред Ел Мундо Джинджич коментира и ситуацията в Косово. Сръбският премиер оценява като реалистична идеята, предложена през май от вицепремиера Небойша Чович за разделянето на Косово на сръбска и албанска част. Тази идея може да доведе до едно от най-реалистичните решения - разделение подобно на това в Босна, тъй като в момента е утопия да се мисли за Косово, в което никой не държи сметка за националността на другите, посочи Джинджич. По думите му, ако се приеме разделянето на Косово на кантони, Сърбия ще спечели част от областта, която досега бе загубена.

Бившият югопрезидент Слободан Милошевич играеше решаваща роля в организираната престъпност, заявява по същото време сръбският министър на вътрешните работи Душан Михайлович пред белградския вестник Данас.

"Милошевич имаше решаваща роля в организацията на мафията в страната", казва Михайлович. Той уточнява, че е трудно да се каже дали бившият президент е контролирал всички мафиотски кланове. В интервю, публикувано в съботния брой на Данас, вътрешният министър хвърля върху Милошевич вината за криминализирането на Сърбия. "В Сърбия мафията нямаше да възникне и да се разрасне, ако не се ползваше с подкрепата на човека, изпълнявал най-високите политически и икономически функции в продължение на десет години", цитира АФП сръбския вътрешен министър. Благодарение на подкрепата на режима на Милошевич, "мафията проникна във всички пори на обществото, тя финансираше режима и понякога беше изпълнител на волята на властта, с което си осигуряваше абсолютната ѝ закрила", продължава Душан Михайлович.

 

Споделяне

Още от Балкани

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?