Джипита и инспектори на протест за заседанието на здравните министри от ЕС

Джипита и инспектори на протест за заседанието на здравните министри от ЕС

Лични лекари и служители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще протестират пред НДК на 23 април, когато в София ще се проведе неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването.

И семейните лекари, и здравните инспектори не за първи път излизат на протест.

В РЗИ останали излъгани за увеличението на заплатите 

Недоволството на служителите в РЗИ е провокирано от това, че не получиха обещаното от Министерството на здравеопазването увеличение на заплатите си от 18% през март.

По думите им повечето инспектори са получили едва 5%-10% отгоре и са останали излъгани, след като повече от 10 години заплатите им не са били увеличавани.

По данни на здравното министерство служителите на здравните инспекции получават средно около 640 лв на месец, а с увеличението сумата трябваше да достигне 754 лева, но реално работещите споделят, че повечето им колеги работят на заплати, близки до минималната, която от тази година е 510 лева.

Служителите на РЗИ в страната са ангажирани с контрола на лечебните заведения, хигиената на различни обекти, контрола на тютюнопушенето на обществени места, безопасността на различни продукти и стоки и много други дейности.

На протеста си на 23 април те ще настояват за незабавно увеличение на възнагражденията на основните експертни и технически длъжности от 1 май 2018 г. с не по-малко 20% или с конкретна твърда сума.

Другото, за което настояват е, доходите им да се обвържат със средната или минимална работна заплата или друг икономически показател, за което в бюджета на РЗИ за всяка година да се предвидят средства.

Джипитата протестират срещу бумащината и 24-часовите разположения

Протестът на личните лекари пък е заради липсата на напредък в изпълнението на исканията им от предишни протести от страна на здравното министерство.

Джипитата настояват за облекчаване на бумащината в работата им, премахване на задължението за 24-часово разположение, както и отпадане на задължението да описват касовите бележки за пенсионерските прегледи.

Те настояват още всички групи лица, освободени от потребителка такса, да заплащат пълния ѝ размер, а сумите да им бъдат реинбурсирани от съответните институции. Освен това искат потребителската такса да е в размер на 1% от минимална работна заплата или 5.10 лева вместо сегашните 2.90 лева.

В петък съсловната организация на лекарите – Българскияят лекарски съюз (БЛС) съобщи, че заедно със здравното министерство е постигнато съгласие за сформиране на работна група за отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари. При преговорния процес по Рамковия договор за 2018 г. съсловната организация и МЗ са постигнали консенсус за това 24-часовото дежурство да бъде оформено в отделен пакет дейности, извършвани на териториален принцип от общопрактикуващи лекари, които имат възможност да бъдат на 24-часово разположение.

Експертната група е трябвало да започне работа от април, когато влиза в сила новият рамков договор, но до момента, независимо от изпратените предложения от БЛС за включване на експертни членове в групата, работният процес не е стартирал.

На неформалното заседание на Съвета на министрите на здравеопазването е предвидена дискусия за здравословно хранене при децата, което е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в здравеопазването. Акцентът ще бъде върху предлагането на здравословна храна за децата.

Другата основна дискусия ще е за ефективността на лекарствените продукти и достъпа до тях. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?