Джипита искат повишение на таксите и редовни плащания, за да не банкрутират

Джипита искат повишение на таксите и редовни плащания, за да не банкрутират

Лични лекари настояват за повишение на потребителската такса, която пациентите плащат при всяко посещение, както и да получават редовно сумите за пенсионерските прегледи, които са субсидирани от държавата. От началото на годината, когато назря напрежение заради забавеното изплащане на разликата в потребителската такса на пенсионерите за месеците септември, октомври и ноември 2017 година, в средите на семейните лекари отново се заговори за увеличение на потребителската такса.

В момента тя е 2.90 лева и 1 лев за пенсионерите, като разликата за възрастните хора се доплаща от държавата през здравната каса. Децата и хората с ТЕЛК-решения за намалена работоспособност са освободени от такса.

Преди дни от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив поискаха таксата да се увеличи на 5.10 лева, така че да е обвързана с размера на минималната работна заплата, както беше допреди няколко години.

“Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд“, коментира в сряда пред бТВ д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари.

Той отрече искането за повишение на таксата на 5.10 да е официално искане на съсловната организация, но посочи, че увеличение е необходимо и минималната заплата трябва да служи като индикатор.

“За всички, които не заплащат пълната такса, държавата чрез здравната каса дължи разликата до 2.90 лв. в момента на личните лекари. Превеждането на парите обаче става по тромава процедура, която отнема около 4 месеца“, обясни д-р Брънзалов.

Аз не бих взел пари от много хора, но това е моята лична воля и тя не освобождава държавата от нейните задължения, посочи той.

Той припомни, че личните лекари обзавеждат сами кабинетите си, плащат наем и консумативи, както и на наети от тях други служители като медицински сестри.

Освен потребителската такса за всеки преглед обаче личните лекари получават всеки месец по 1.20 лева за всеки записан пациент в листата си. В пациентската листа на един общопрактикуващ лекар има средно по около 1000-1500 пациенти, но има и такива с по над 3 000 души.

Брънзалов обаче коментира, че педиатрите, например, които не получават потребителска такса за децата, положението е особено тежко, защото след като са прегледали множество пациенти за деня, накрая си тръгвали с празни джобове. За прегледите на децата обаче педиатрите получават пари по програмата на НЗОК “Майчино и детско здравеопазване“.

Брънзалов заяви, че лошото заплащане прави педиатрията особено непривлекателна специалност за младите лекари.

Средната възраст на личните лекари в момента е 58 г., като има и такива, които продължават да работят и след навършването на пенсионна възраст.

В отговор на въпрос той обяви, че личните лекари не искат да правят протести, а да бъдат чути.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?