Джипита поискаха да назначават повече безплатни изследвания

Повече платени изследвания за пациентите, повече права за себе си и по-висок бюджет за първична помощ, поискаха в петък от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Джипитата настояват да се създаде организация и да се осигури финансиране за всички изследвания, които се изискват при постъпване в болница.

Председателят на сдружението д-р Любомир Киров обясни, че сега се случва пациент, на когото предстои прием в болница, да трябва да си направи десет изследвания, а джипито да има право да му назначи само пет. Освен това личните лекари искат да им се даде по-голяма свобода при назначаването на изследвания и да не бъдат глобявани при превишение на лимитите, ако назначените дейности са били медицински оправдани.

Джипитата настояват бюджетът за първична помощ да е между 12 и 15%, каквато е практиката в други държави, а не 6-6.5%, колкото е в момента. При възможност семейните лекари искат да се повишат и цените на някои от дейностите, които извършват.

Киров коментира, че сегашните регулативни стандарти позволяват през профилактични прегледи да минат по-малко от половината от здравно осигурените, при положение, че по закон всички осигурени са длъжни да ги направят.

До юни през профилактични прегледи са преминала около 1.1 млн. души, което са малко повече хора спрямо същия период на миналата година.

Джипитата настояват потребителската такса да се плаща от всички пациенти, като държавата поеме разходите за освободените в момента групи. Таксата за преглед при лекар беше отвързана от минималната работна заплата и наскоро бе намалена от 2.90 лева обратно на 2.70 лева.

“Тя се заплаща и при нас, и при специалистите, и в болниците, така че засяга всички. Нашето предложение продължава да е – всеки да я заплаща. Ако някой реши, че някои групи хора трябва да бъдат освободени от нея, тогава или да платят вместо тях, или да възстановят на тези хора парите срещу съответния документ“, каза Киров.

Като мярка в борбата срещу големия брой неосигурени джипитата предлагат хората без осигуровки да плащат всички липсващи здравни вноски с лихвите, за да могат да влязат отново в системата, а не само вноските си за три години назад, както е в момента.

За да бъдат факт предложенията на общопрактикуващите лекари от следващата година, те трябва да залегнат в Националния рамков договор за 2013 година, по който преговори водят НЗОК и Българския лекарски съюз.

Споделяне

Още от Вашите видеоновини

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?