Джипита събират такси за издаването на извинителни бележки

Джипита събират такси за издаването на извинителни бележки

Лични лекари събират такси за издаването на извинителни бележки за отсъствие от училище и детска градина. От началото на учебната година практиката е масова, съобщи бТВ.

Учениците задължително представят бележка от лекар, когато отсъстват от занятия по болест. Документът се изисква и в детските градини, когато родителите искат да бъдат освободени от част от таксата.

По този повод Гинка Димитрова потърсила личния си лекар, когато 3-годишната ѝ дъщеря се разболяла.

“Три лева струваше бележката. И поиска за мен, за моя болничен, три лева, като аз съм неин пациент”, обясни тя пред телевизията.

Оказва се, че таксата за извинителна бележка е напълно законна, тъй като издаването на документа не е включено в пакета дейности, платен от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

Всеки личен лекар определя размера на таксата сам – 1, 2, 5 или повече, зависи от джипито. Някои джипита избират да не събират такси от пациентите си.

”Това е договорен процес, могат да се договорят и на отделни цени”, коментира д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Таксата се води за административно обслужване.

Важно условие е на видно място в лекарския кабинет да има изложен ценоразпис.

Срещу платената сума пациентът трябва да получи касова бележка. За издаване на болничен обаче не може да се събира такса.

Споделяне

Още по темата

Още от България