Джипове пак возят туристи в Рила, газейки забраната на екоминистерството

В хижи в планината кафе и минерална вода струват 5.50 лева

Джипове пак возят туристи в Рила, газейки забраната на екоминистерството

Джипове продължават да возят туристи и багаж от Паничище към хижа "Рилски езера" в разрез със забраната, издадена от Министерство на околната среда и водите, предаде БГНЕС.

Сред оправданията на шофьорите са, че са излезли "за гъби" или на "на излет". Други пък казват, че оставят пътниците преди да достигнат хижата, точно където има поставена табела за границата на парка без технически да навлизат в него. Част от терените извън парка обаче също са зона, забранена за джипове, защото попадат в защитена мрежа НАТУРА.

Както Mediapool писа, на 13 август екоминистърът Емил Димитров Ревизоро издаде заповед, с която забрани офроуд изкачването. Тогава той посочи, че пътят, по който досега са се качвали джипове да превозват туристи, е сервизен и движението на МПС-та по него може да бъде ограничавано. По думите му автомобили там вече ще се допускат само в извънредни случаи – при пострадали лица, при пожари и горско-стопанска дейност.

Именно тогава екоминистърът показа и подписана от него Заповед за създаване на Защитена зона "Рила буфер", в сила от 17 март 2020 г., и обясни, че пътят от началната станция на лифта до 17-ти стълб, където е границата на парка под хижа "Рилски езера" вече влиза в тази територия. Така в този район са разрешени автомобили само при бедствия, извънредни ситуации и за провеждане на селскостопански, горскостопански, ловно-стопански, противопожарни, аварийни, спасителни и контролни дейности или по предварително съгласувани със съответната РИОСВ маршрути.

Първи сигнали за нерегламентирано движение на джипове бяха огласени и в събота, 22 август. "Имало някакъв промеждутък, в който са ги изпуснали, иначе по принцип не вървят джиповете. Имаме екип там. До края на сезона със сигурност ще останат", заяви тогава шефът на кюстендилската полиция Елиан Стамболийски.

Оказа се обаче, че и хижите в района са чувствително повишили цените на продуктите, които предлагат. В хижа "Рилски езера" например гостите заплащат 5,50 лева за едно кафе и минерална вода.

В края на юни "Седемте рилски езера" бяха в епицентъра и на друг скандал след като туристи публикуваха в социалните мрежи снимка на багер в района на езерото "Бъбрека". Официално от парковата дирекция бе съобщено, че не се прокарват нови пътеки, а се укрепват съществуващите. Скандалът набра скорост и се стигна до намесата на премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че Борисов му е наредил да разпореди на екоминистъра Емил Димитров спирането на всякакви строителни дейности в националния парк. Така Димитров е издал заповед до ръководството на националния парк да се преустановят дейностите по проекта от ЕС, който е на обща стойност 12 млн. лв.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?