Джипове са се движили в нарушение до Рилските езера, но само за малко

Снимка: БНТ

Нерегламентирано движение на джипове по маршрута към Седемте рилски езера в събота е имало. Това заяви пред БНР шефът на кюстендилската полиция Елиан Стамболийски. По думите му обаче това е било само за малко.

"Вчера е имало някакъв промеждутък, в който са ги изпуснали, иначе по принцип не вървят джиповете. Имаме екип там. До края на сезона със сигурност ще останат", заяви той в неделя по повод снимките, разпространени ден по-рано в социалните мрежи.

Качването на туристи с джипове бе забранено със заповед на екоминистъра Емил Димитров. Преди това възникна конфликт с местната власт, която твърдеше, че не може да спре тежките автомобили, които години наред возят туристи срещу 15 лв.

Според БНР контролът на забраната се поделя между служителите на парка "Рила" и полицията. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев твърди, че нямат правомощия.

Наред с незаконното движение на джиповете през уикенда на лифта към езерата се извиха дълги опашки. Туристи разказаха, че са чакали около час, за да стигнат до съоръжението.

https://www.mediapool.bg/gal/91/orig_a21d1fe6193517806d46819567c4fccc.jpg

Кадър: бТВ

Огромният туристопоток към езерата води до бързото им заблатняване и вреди изключително много, алармират еколози, съобщи бТВ. Откакто има лифт до езерата годишно се качват по 200 хил. души при около 10 хил. преди построяването му. През уикенда в планината има повече хора, отколкото по пешеходната зона на "Витошка".

"Има изключително интензивно заблатняване и затлачване на езерата в резултат на ерозията. Най-просто казано – това са всичките наши обувки, с които ние стъпваме върху тази изключително плитка и крехка почва. Ние унищожаваме тревната постилка, а след това дъждовете отнасят почвата до твърда скала. Всичката тази маса, тя е тонове почва, всъщност отива в езерата", заяви пред бТВ докторът по горско стопанство Александър Дунчев.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?