Джо Байдън: Америка се завърна, готова да води света

Кой влиза във външнополитическия екип на новия президент

Джо Байдън: Америка се завърна, готова да води света

Избраният президент на САЩ Джо Байдън представи екипа си от ветерани дипломати и политици с думите: "Америка се завърна, готова да води" на световна сцена.

В първото си интервю след вота Байдън прогнозира мирно предаване на властта на 20 януари, когато изтича мандатът на Доналд Тръмп.

На този фон действащият президент Доналд Тръмп написа в Туитър под своя снимка в Овалния кабинет: "Не признавам НИЩО !!!!!", имайки предвид изборните резултати.

Въпреки това президентската администрация обяви началото на процеса по предаване на властта.

"Край на едностранната дипломация"

Джо Байдън коментира, че след 20 януари, когато Тръмп напусне Белия дом, САЩ "отново ще бъдат начело на дипломацията, готови да се изправят срещу нашите противници и да не отхвърлят нашите съюзници".

"Екипът ми отразява факта, че Америка се е върнала, готова да води в света, а не да се оттегля от него", каза избраният за президент. Така той отхвърли политическото мото на президента Тръмп, който бе "Америка на първо място".

Джо Байдън представи и своите приоритети. Той заяви, че ще посвети първите 100 дни начело на страната на реформата в миграционните закони и борбата с коронавируса.

В първото си интервю след вота Байдън прогнозира мирно предаване на властта на 20 януари, когато изтича мандатът на Доналд Тръмп.

От вчера официално започна преходният период между администрацията на Тръмп и екипа на Байдън, който вече има достъп до милиони долари и класифицирана информация.

Нова страница в американската външна политика и край на едностранната дипломация на Доналд Тръмп, обеща Байдън.

"В разговорите с около 20 световни лидера бяха поразен колко много те нямат търпение Съединените щати да си върне историческата роля на глобален лидер", каза той. 

Кой влиза в екипа на Байдън?

Екип от умерени демократи, много от тях част от администрацията и на президента Обама представи Джо Байдън до този момент, в него няма представители на прогресивното крило на Демократическата партия.

"Например ще имаме първата жена начело на разузнаването, първият латиноамериканец и имигрант, начело на Департамента за вътрешна сигурност и дипломат- новатор в ООН. Ще има човек начело на съвета за национална сигурност, чиято основна работа ще бъде борбата с климатичните промени. Това се случва за първи път", каза Байдън.

Джон Кери поема поста специален пратеник за климата, Антъни Блинкън става държавен секретар, начело на разузнаването е първата жена Аврил Хейнс, дете на имигранти ще следи за вътрешната сигурност.

Начело на дипломацията в ООН застава чернокожата Линда Томас-Грийнфилд.

"Искам да ви кажа само - Америка се завръща. Мултилатерализмът се завръща, завръща се дипломацията", каза тя.

Но президентът Доналд Тръмп все още не е признал поражението си. Малко след представянето на екипа на Байдън, Тръмп участва в една от малкото ежегодни церемонии, които му останаха да изпълни - традиционното помилване на пуйката за Деня на благодарността.

Тръмп си приписа и заслугите за скока на пазарите, които реагираха положително на новината за ваксина срещу Covid-19 и за началото на преходния период между старата и новата президентска администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?