Джо Байдън: Бъдещето на Чън Гуанчън е в САЩ

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Съединените щати са готови веднага да издадат виза на слепия китайски правозащитник Чън Гуанчън и предупреди, че най-вероятният кандидат за президент от Републиканската партия Мит Ромни може да се окаже слаб на международната сцена, съобщи Ройтерс.

В обширно интервю за Ен Би Си Байдън сигнализира, че е отворен за легализиране на гей браковете и посочи, че държавният секретар и бивша първа дама Хилари Клинтън не е решила дали отново да се бори за президентския пост през 2016 година.

"Мисля, че можем да се кандидатираме като екип", пошегува се той в интервюто, подклаждайки очакванията, че Клинтън може да обмисля още веднъж да се кандидатира за Белия дом.

"Аз не зная дали ще се кандидатирам. И Хилари не знае дали ще се кандидатира", каза той.

Вицепрезидентът, който е основната връзка на правителството на Обама с Китай, заяви, че САЩ очакват Китай да спази ангажимента си и да пусне Чън в чужбина, за да учи в Нюйоркския университет.

"Мисля, че неговото бъдеще е в Америка", отбеляза Байдън.

"Той има възможност да отиде в Нюйоркския университет и ние сме готови да му издадем виза веднага. Той ще може да вземе и семейството си", допълни вицепрезидентът.

Байдън изтъкна, че отношенията на САЩ с външни сили, сред които Китай, Русия и други държави, са се подобрили при управлението на президента Барак Обама и заяви, че може да има известно връщане назад, ако Ромни бъде избран.

Освен това Джо Байдън развенча слуховете, че Хилари Клинтън може да заеме мястото му на вицепрезидент в кандидатурата на Демократическата партия за тазгодишните президентски избори. Той заяви следното: "Няма начин. Имам предвид, че вече е отпечатано Обама-Байдън".

Споделяне

Още от Свят