Джо Байдън може да преразгледа плановете за изтегляне на войски от Германия

Анегрет Крамп-Каренбауер

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън може да ревизира обявените през лятото от президента Доналд Тръмп планове за значително съкращаване на американското военно присъствие в Германия, заяви германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс.

"По време на предизборната кампания чухме от демократите, че искат да проучат тези планове много щателно. Най-малкото има шанс тези планове да бъдат променени. Предстои да видим дали това означава решението да бъде изцяло отменено или само коригирано в някои части", каза министърката.

Европа няма да може да се грижи за сигурността си без помощта на САЩ и НАТО през следващите десетилетия, отбеляза Крамп-Каренбауер, отхвърляйки идеята на френския президент Еманюел Макрон за европейска стратегическа самостоятелност.

"Идеята за стратегическа автономия на Европа отива твърде далеч, ако храни илюзията, че можем да гарантираме сигурността, стабилността и благополучието на Европа без НАТО и САЩ", заяви тя.

"На Европа ще са нужни десетилетия да изгради конвенционална и ядрена военна мощ, която да компенсира сегашният принос на САЩ и НАТО за сигурността на блока", добави министърката.

Всякакви решения за изтегляне на войските от Афганистан трябва да се основават на обстоятелствата на място. Мирните преговори, които са в ход в Афганистан, още не са донесли желаните от всички нас резултати, отбеляза тя на фона на известна несигурност за бъдещата роля на Вашингтон в Афганистан в периода на предаването на властта в САЩ след изборите.

"Всички ние в НАТО се договорихме, заедно със САЩ, че каквото и да било съкращаване на войските или пълно изтегляне трябва да се базира на условия, надеждно дефинирани в мирно споразумение", подчерта Крамп-Каренбауер.

Споделяне

Още от Свят