Джо Байдън обеща да затегне режима за носене на маски и ваксини за всички американци

Джо Байдън

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че ако бъде избран, ще направи маските задължителни в целия междущатски транспорт, съобщи Ройтерс.

"Като президент ще направя задължително носенето на маски във всички федерални сгради и във всички видове междущатски транспорт, защото маските спасяват живот - точка! Носенето на маски не е политическа деларация, а научен императив", заяви Байдън в предизборна реч вчера в щата Делауер.

Според Байдън всички жители на САЩ трябва да получат ваксина срещу коронавируса безплатно, веднага щом бъде разработена.

Щом получим безопасна и ефективна ваксина, та трябва да стане безплатна за всички, независимо от наличието или липсата на застраховка - ваксината трябва да бъде безплатна и достъпна за всички, заяви Байдън.

Две фармацевтични компании обявиха вчера, че се възобновява тестването в САЩ на техните потенциални ваксини, предаде Асошийтед прес.

Тестването на ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) беше спряно от началото на септември, а на тази на "Джонсън енд Джонсън" (Johnson & Johnson) - в началото на миналата седмица, след като доброволец разви сериозен здравен проблем. 

Компаниите заявиха, че вчера са получили разрешение от регулатора - агенцията за конрол на храните и лекарствата (Food and Drug Administration), за рестартиране на изпитванията в САЩ. 

Тестването на ваксината на АстраЗенека, съвместна разработка с Оксфордския университет, вече е възобновено в Обединеното кралство, Бразилия, Южна Африка и Япония. Изпитванията включват 30 000 души в САЩ.

Споделяне

Още от Коронавирус