Джо Байдън обяви "климатичния си екип"

Джо Байдън обяви "климатичния си екип"

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви климатичния си екип, който трябва да насочи страната към по-големи действия за борба с климатичните промени и да защити въздуха и водата на американците, предаде Асошиейтед прес.

"Буквално нямаме време за губене", заяви Байдън, обявявайки избора си на екип. Той сравни заплахата от климатичните промени с коронавирусната пандемия и обеща да предприеме действия.

"Хора, ние сме в криза", подчерта новоизбраният президент. "Също както се нуждаем от единен национален отговор на Covid-19, се нуждаем от единен национален отговор на климатичните промени. Трябва да реагираме на ситуацията със спешността, която моментът изисква, както при всяка друга национална извънредна ситуация".

Екипът включва номинираната за вътрешен министър индианка Деб Холанд, която ако бъде одобрена на поста, ще стане първият представител на местните жители на страната на толкова висока позиция. Тя ще отговаря за околната среда и националните паркове.

Бившият губернатор на Мичиган Дженифър Гранхолм е посочена като следващия енергиен министър. Откакто напусна губернаторския пост тя често говори за нуждата от дръзко преосмисляне на енергийната политика в светлината на климатичните промени.

Майкъл Ригън, който оглавяваше регулатора по околната среда на Северна Каролина, ще определен да ръководи Агенцията за защита на околната среда. Ако номинацията му бъде подкрепена, той ще стане първият чернокож ръководител на Агенцията по околна среда на САЩ.

Бренда Малъри е посочена от Байдън да ръководи Съвета за качество на околната среда, от който зависи одобрението на всички инфраструктурни проекти и съветва президента по основните екологични теми. Тя също е напът да стане първия чернокож ръководител на този съвет.

Джина Маккарти, която е позната от втория президентски екип на Барак Обама, ще ръководи новия кабитен по климатична политика в Белия дом и ще бъде национален съветник по климатичните въпроси.

Този подход на Бадън е сериозна промяна спрямо мандата на Доналд Тръмп, белязан от усилия за увеличаване на добива на петрол и газ и съкращаване на правителствените действия за опазване на околната среда.

Новият екип на Байдън ще опита да премахне или блокира много от инициативите на сегашната администрация. Освен това ще се акцентира на защитата на общностите с ниски доходи, тези, в които преобладават работници и членове на етнически малцинства, които са засегнати най-тежко от замърсяването, предизвикано от изкопаемите горива и от климатичните промени.

Байдън наблегна и на факта, че новият му екип включва хора от различен произход, които той определи като "умни, квалифицирани, изпитани и преодоляващи ограниченията".

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?