Джо Байдън печели изборите в САЩ

Поставяне на коронавируса под контрол и икономическо възстановяване са първите задачи, обяви той

Кандидатът на демократите Джо Байдън печели изборите в САЩ. По последни данни той взима 20 електорални гласа от Пенсилвания, с което резултатът му надхвърля нужните 270, за стане 46-тият президент. Все още не е приключило броенето в Аризона, Невада, Джорджия и Северна Каролина. Въпреки това Байдън може да се счита за победител.

"Америка, за мен е чест, че ме избрахте да водя тази велика страна. Ще е трудно, но ви обещавам, че ще бъда президент на всички американци, независимо дали сте гласували за мен или не", написа Байдън в първото си обръщение след обявяване на резултатите.

Обявяването на резултатите се забави почти три дни заради преброяване на стотиците хиляди бюлетини подадени по пощата. Голяма част от тях бяха за Байдън. И към момента не е ясно точно колко гласа е събрал кандидатът на демократите. Според CNN той е събрал 273 електорални гласа, т.е. печели в Пенсилвания, но не се знае какво се случва в Аризона. FoxNews пък твърди, че Байдън е на първо място и в Пенсилвания, и в Невада. Самият кандидат прогнозира, че може да събере около 300 електорални гласа.

Вицепрезидент на Байдън ще е сенаторът от Калифорния Камала Харис. Тя е първата цветнокожа жена на този пост.

"На тези избори далеч не става дума само за мен и Джо Байдън, а за душата на Америка и за волята да се борим за нея. Имаме много работа. Да започваме", написа тя.

Във видео, пуснато в социалните мрежи, се вижда, че тя се обажда на Байдън по телефона, за да му съобщи новината. "Успяхме, Джо, ти ще си следващият президент", казва му тя.

Победата на Байдън идва на фона на множество обвинения от страна на действащия президент Доналд Тръмп за нарушения в изборния процес. Досега той не е дал никакви доказателства. Не е казал и дали ще приеме резултатите от изборите. Вероятно Тръмп ще направи изявление в близките няколко часа. По закон той ще остане на поста си до 20 януари догодина, когато новият държавен глава трябва да встъпи в длъжност.

Час преди обявяването на резултатите Тръмп написа в туитър, че е спечелил изборите. А социалната мрежа маркира поста му с предупреждението, че към момента на пускането данни не са били обявени.

Числата са ясни

"Нямаме краен резултат, но ще спечелим това състезание", заяви в обръщение късно в петък Байдън.

Той не си позволи да обяви победа, а само посочи преброените до момента гласове и преднината си.

"Числата са ясни. Ще спечелим това състезание. Само погледнете какво се случи от вчера до днес (петък вечер б.р.). Преди 24 часа изоставахме в Джорджия, сега водим и ще спечелим този щат. Изоставахме в Пенсилвания, а сега ще спечелим Пенсилвания. Печелим в Аризона, печелим в Невада, всъщност преднината ни в Невада се удвои", заяви Байдън.

Той прогнозира, че ще спечели около 300 електорални гласа Едновременно с това Байдън отчете, че за него са гласували над 74 млн. души.

"Ще повторя – над 74 млн. гласа. Това е повече, отколкото е печелил който и да е кандидат за президент в историята на САЩ", заяви Байдън.

Коронавирусът и икономиката

Милиони американци ясно заявяват, че предпочитат промяната пред това да получат много от същото, каза още Байдън. Той подчерта, че макар още да няма краен резултат от вота, той и кандидатът за вицепрезидент Камала Харис са започнали срещи с експерти, на които обсъждат бъдещите мерки срещу коронавируса и стъпките за икономическо възстановяване. Епидемията става все по-тревожна и САЩ могат да достигнат до 200 хил. нови случая на ден, заяви Байдън. Жертвите вече са около 240 хил., а над 20 млн. души са изгубили работата си.

"Не можем да върнем изгубените животи, но можем да спасим много животи в идните месеци. Икономическият ни план ще се фокусира върху възстановяването", каза Байдън.

Той допълни, че е наясно, че в момента серизоно напрежение и призова хората да бъдат търпеливи и дадат време на изборния процес да приключи.

Джо да не бърза, едва сега започваме

Междувременно Тръмп, който от дни твърди, че има нарушения при изборния процес, посъветва Байдън да не бърза да се обявява за победител. В серия от туитове президентът попита къде са гласовете на военните от Джорджия. Става дума за бюлетини от военнослужещи в чужбина, които трябваше да пристигнат при изборните комисии в петък. "Какво стана с тях?", попита Тръмп.

Той отново даде да се разбере, че ще се опита да обърне изборния резултат чрез съдебни жалби.

"Джо Байдън не бива да бърза с твърдението, че е президентският пост е негов. И аз бих могъл да кажа същото. Правните процедури едва сега започват", написа Тръмп.

В друг туит президентът заяви, че е имал голяма преднина във всички колебаещи се щати в изборната нощ. После обаче нещата се обърнали.

"Може би тази преднина ще се върне с напредването на правните процедури", заяви Тръмп.

Освен това президентът препубликува множество чужди туитове с твърдения за изборни нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят