Джо Байдън печели първичните избори във Вашингтон

Джо Байдън печели първичните избори във Вашингтон

Джо Байдън беше обявен за победител на печели първичните избори за кандидат-президентска номинация на демократит в щата Вашингтон. С това Байдън печели 5 от общо 6 щата, гласували на 10 март. По данни на в. Ню Йорк таймс той печели около 38 на сто от гласовете на избирателите, а Сандърс - около 36 на сто.

След преброяването на гласовете, продължило близо седмица, бившият вицепрезидент на Барак Обама запази малката си преднина пред сенатора от Върмонт, която се оказа непреодолима.

Вашингтон беше щат, в който Сандърс се надяваше да победи. На първичните избори през 2016 г., в които той се бореше с Хилари Клинтън, сенаторът получи над две трети от гласовете на щата на предстоящата партийна конференция. Само 31 от 89-те гласа на щата се разпределят въз основа на данните от всички преброени гласове. Останалите 58 се разпределят в зависимост от резултатите на 10 района. Тези гласове може да не бъдат разпределени преди 27 март.

Междувременно часове преди началото на първичните избори властите в американския щат Охайо наредиха изборните бюра да останат затворени заради коронавируса. Губернаторът на щата Майкъл Деуайн взе това решение, пренебрегвайки съдийско становище изборите да се състоят.

Губернаторът републиканец заяви късно в понеделник, че гласуването в разгара на кризата би поставило служителите в изборните бюра и избирателите в недопустимата ситуация на опасност от заразяване с вируса. Той каза, че властите търсят вариант, който ще даде възможност на избирателите да гласуват по друг начин.

Останалите три щата, в които днес са планирани първични избори - Аризона, Флорида, Илинойс - не отменят вота. Според властите им там е направено достатъчно да се гарантира безопасността на избирателите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят