Джо Байдън с послание към "Три морета" за изкореняване на корупцията

Имате невероятен потенциал за просперитет, каза той на 12-те държави от форума

Джо Байдън с послание към "Три морета" за изкореняване на корупцията

Президентът Джо Байдън изрази силната подкрепа на САЩ към инициативата "Три морета", отправяйки послание за изкореняване на корупцията и прозрачни инвестиции в инфраструктурата като начин за засилване на сигурността и конкурентността на региона.

Американският президент направи видеообръщение към откритата в четвъртък в София Шеста среща на върха на инициативата "Три морета", в която участват 12 държави.

Домакин е българският държавен глава Румен Радев. В двудневния форум участват президенти и делегации от 12-те държави членки, както и представители на партньорите на инициативата САЩ, Германия, Европейската комисия, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и др.

Джо Байдън поздрави президента Радев и икономическия министър Кирил Петков като домакини на тази важна среща на върха.

"САЩ ви подкрепят във всяка стъпка, ангажираме се да могат да се подобрят връзките във вашия регион и с институциите, за да може Европа да изпълни отколешната си цел - да е обединена, да работи и да живее в мир", заяви президентът на САЩ.

"Заедно ние доказваме как демокрацията може да е водеща с ценностите си в името на това да отговори на нуждите на хората. И в пандемията от Covid-19 да изградим по-устойчиви и жизнени икономики. Да инвестираме в инфраструктура, и то по прозрачен начин, включително чрез инициативата за възраждане на един по-добър свят и да изкореним корупцията, която ограбва шанса за успех на твърде много народи", заяви Байдън.

Той се обърна към участниците с думите: "Като работите заедно, вие също така засилвате своя суверенитет, развивате енергийната сигурност и правите така, че всички хора в района да се конкурират и да успяват в икономиката на XXI век. Така че очаквам да работя с всички вас за изграждане на един по-безопасен и силен свят. Един свят, в който изнудването и заплахите не се използват, за да принуждават, а дезинформацията и кибератаките не се използват за манипулации".

"Има огромен потенциал за увеличаване на сътрудничеството и свързаността в тази група. Това ще засили сигурността и просперитета на района и ще е от полза за целия свят", каза още президентът Байдън и завърши с думите: Можем да направим това, можем да го постигнем заедно".

Преди него българският държавен глава Румен Радев заяви, че инициативата "Три морета" се е доказала като платформа за диалози, като стратегически линии за насърчаване на икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност, за да можем да достигнем повече свързаност и повече процъфтяваща Европа, да избягваме неразбирателства.

"Ние сме реалисти и много добре разбираме, че това е много амбициозна и сложна цел и необходимите средства надвишават това, с което разполагаме в момента. Но междувременно ние добре знаем какъв голям потенциал имаме, за да го използваме в нашето сътрудничество, за да получим обществената подкрепа, за да развиваме приятелските отношения, за да прилагаме нови иновативни", заяви още българският президент.

Радев отбеляза в заключителната фаза на панела колко е важно да има евтина, надеждна и разнообразна енергия. Коментира и растящите апетити за зелена зелена енергия и европейските цели тя да стигне 55 процента дял в потреблението, но обърна внимание на това, че в България половината от произвежданата електроенергия идва от въглища. "Трябва да се намери тънкият баланс между намелението на ЕС за нулеви парникови емисии и запазването на конкурентността на Европа пред Китай и други държави, чиито климатични амбиции са по-слаби", каза още държавният глава.

Според него за постигането на европейските зелени цели трябва да се обединят държавните институции, банките, бизнес асоциациите, научно-изследователските среди и университетите.

За срещата, която продължава и в петък, пхристигнаха девет президенти, премиери, министри и зам.-министри на 12 държави, които са част от инициативата "Три морета" - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия.

Във фолума се включиха управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, германският президент Франк Влатер Щайнмайер, президентите на Латвия, Естония, Полша, Словения и Гърция.

В рамките на бизнес форума, провеждащ се паралелно, участват над 400 представители на компании от различните държави. Предвидени са специални дискусии на теми енергетика, иновации, транспорт, дигитализация. Това са и секторите, към които ще са насочени инвестициите на Фонда към инициативата, в който вече има натрупани над 1.2 млрд. евро, но целта е те да станат 5 млрд. евро и това безвъзмездно финансиране на свой ред да привлече частни капитали за общо 100 млрд. евро.

Държавната Българска банка за развитие е акционер клас "А" във фонда с парична вноска от 20 млн. евро, а държавата ни се надява ключови инфраструктурни проекти като газохранилището в Чирен, магистрала "Черно море" и тунела под прохода "Петрохан" да получат финансиране. Условие на фонда е обаче получаващите безвъзмездно пари проекти да допринасят за свързаността на регионите между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Преди старта на президентския панел на форума предишният държавен глава Росен Плевнелиев коментира пред журналисти, че смислените български проекти, които могат са се реализират със средства от инициативата, са за цифрова и газова свързаност. Според него финансиране може да получи проектът за разширяване на газохранилището в Чирен, тъй като допринася за енергийната сигурност и диверсификацията на региона, но не и намерението за изграждане на тунел под прохода "Петрохан".

През октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на България на "Три морета".

България предлага към инициативата да се присъедини и Гърция, както и да бъдат включени Западните Балкани.

Интерес за инвестиционно партньорство към "Три морета" е заявен и от държави, извън нейния географски обхват. Сред тях са Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар.

Споделяне

Още от Бизнес