Джо Байдън ще номинира за директор на ЦРУ дипломата Уилям Бърнс

Уилям Бърнс

Джо Байдън ще номинира за поста директор на РУ бившият дипломат от кариерата Уилям Бърнс. Това съобщи избраният за президент на САЩ, цитиран от Асошиеуйтед прес.

Шейсет и четири годишният Бърнс е бивш заместник-държавен секретар с 33-годишна работа в Държавния департамент по време на президенти и демократи, и републиканци; бил е посланик на САЩ в Русия и Йордания. Напуска външнополитическото ведомство през 2014 г., за да оглави мозъчния тръст Фондация Карнеги за международен мир, който пост заема сега.

След като Донълд Тръмп става президент, Бърнс запазва мълчание, но през миналата година започва да пише критични статии срещу администрацията на Тръмп, публикувани във "Форин аферс" и други издания. Самият Джо Байдън заявява: "Бил Бърнс е изключителен дипломат с десетилетия опит на световната сцена в опазването на безопасността и сигурността на нашия народ и нашата страна".

По думите на избрания президент кандидатът споделя неговата "дълбока убеденост, че разузнаването трябва да бъде аполитично и че всеотдайните професионални разузнавачи заслужават нашата признателност и уважение".

"Американците ще спят спокойно с него като следващ директор на ЦРУ", заключава Байдън по адрес на опитния дипломат.

Уилям Бърнс е удостояван с три президентски награди за особени заслуги и най-високите почести на Пентагона и разузнавателната общност, присъждани на цивилни лица.

Говореше се, че Бърнс ще бъде номиниран за държавен секретар в следващата администрация, но Байдън избра за този пост Антъни Блинкън, припомня АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?