Джок Полфрийман е напуснал България преди три месеца

Джок Полфрийман, снимка БГНЕС

Австралиецът Джок Полфрийман е напуснал България, съобщи в сряда бТВ. Това е станало преди около три месеца.

Полфрийман e напуснал страната, след като през ноември Върховният административен съд окончателно отмени наложената му забрана да пътува зад граница.

Aвстралиецът бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г, но бе освободен предсрочно в края на 2019 г., след като излежа 12 години.

Решението за освобождаването му предизвика скандал, а прокуратурата се опита да възобнови делото, макар че решението на втората инстанция е окончателно. Върховният касационен съд отхвърли искането.

След като напусна затвора Полфрийман бе преместен в центъра за задържане на чужденци на МВР в Бусманци. Впоследствие бе освободен и оттам като му бе наложена забрана да напуска България. Ограничителната заповед бе отменена първо от административния съд в София, а след това и от върховния съд.

Според съдебното решение нуждата от такава забрана е отпаднала с предсрочното освобождаване на австралиеца.

"Следва да се посочи, че забрана за напускане на Република България се налага на чужденец, който е осъден с влязла в сила присъда и не е изтърпял наложеното наказание лишаване от свобода. Видно от цитираната разпоредба, единственото законово основание за прилагането на тази мярка е изтърпяването на присъда от адресата на мярката", написа ВАС в своето решение.

След като напусна затвора Полфрийман обясни, че може и да остане в България, за да работи за защита правата на затворници. Той беше председател на сдружение на лишените от свобода.

Неговият адвокат се бореше и за възобновяване на съдебното дело за убийството на Андрей Монов, Тезата на австралиеца е, че е действал в условия на неизбежна отбрана и не е извършил престъпление.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?