Заради отрицателното становище на затворническата администрация

Джок Полфрийман се отказа да иска предсрочно освобождаване

Снимка: БГНЕС

Австралиецът Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов, сам се отказа в петък от молбата си за предсрочно освобождаване от Централния софийски затвор.

Тя трябваше да бъде разгледана от Софийския градски съд (СГС) в четвъртък, но съдия Руси Алексиев отложи заседанието по молба на адвоката на затворника Калин Ангелов, за да се запознае с материалите по делото.

В крайна сметка обаче Полфрийман реши да оттегли молбата си заради отрицателното становище на затворническата администрация. Въпреки че в него се посочва, че през последните години австралиецът има изрядно поведение и е награждаван 10 пъти, е изразено мнение, че той трябва да работи още по реабилитацията си, обясни адвокат Ангелов.

Междувременно бащата на убития от Полфрийман Андрей Монов – психологът и бивш депутат от БСП Христо Монов заплаши да се саморазправи с австралиеца, ако съдът го пусне предсрочно от затвора.

„Ако съдът реши да освободи австралиеца ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимоотношение – като Стария завет. Око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години. И аз съм служил в специалните части и си спомням някои неща“, заяи преди ден Монов пред "Bulgaria On Air".

Джок Полфрийман бе арестуван в края на 2007 г., след като се сби с група младежи в района на църквата "Св. Неделя" в София и наръга двама от тях. Андрей Монов почина от раните си, а Антоан Захариев само бе ранен. Затова и австралиецът бе обвинен в убийство и опит за убийство. Върховният касационен съд окончателно потвърди 20-годишната му присъда през 2011 г.

В затвора Полфрийман стана председател на първото по рода си в България затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Като такъв през ноември 2015 г. той бе номиниран за наградата на "Българския хелзинкски комитет" (БХК) "Човек на годината", което предизвика обществен скандал.

Тогава от БХК обясниха, че номинацията на Полфрийман е предложена от австралийката Каролайн Стейпълс заради активната му позиция при защита на правата на затворниците в България. В крайна сметка комитетът оттегли от конкурса персоналната номинация на австралиеца.

Година по-късно Полфрийман спечели дело срещу държавата ни в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), атакувайки едно от наложените му от затворническите власти наказания. Заедно с българина Николай Шахънов двамата получиха обезщетения от съответно 3500 и 7000 евро за нарушено право на изразяване. Поводът бяха наложени им от Пловдивския районен съд и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в правосъдното министерство дисциплинарни наказания заради техни жалби срещу служители на затвора.

Споделяне

Още по темата

Още от България