Джок Полфрийман си чака паспорта, за да напусне България

"Когато има убийство, няма пълна справедливост", смята вътрешният министър Младен Маринов

Джок Полфрийман си чака паспорта, за да напусне България

Осъденият за убийство австралиец Джок Полфрийман, който бе освободен предсрочно от съда, си чака паспорта, за да напусне България.

Това обяви в неделя пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Преди дни осъденият за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Полфрийман бе окончателно освободен от затвора 6.5 години преди края на 20-годишната му присъда.

"Когато има лишаване от живот, тогава няма пълна справедливост, няма как да се върнат нещата", коментира Маринов. Той подчерта, че съдът трябва да има възможност да преценява по конкретно тежко престъпление дали да приложи съкратеното производство.

Според министъра при тежките убийства "като че ли никога не може да се намери пълна справедливост и пълно възмездие". "Логиката на закона е да се намери справедливост и това да стане бързо, да има ефективна присъда", каза още той.

По думите му има определени ситуации, в които е допустимо съкратеното производство. "Целта е, когато има достатъчни доказателства и деецът си признае, да се избегне дългият период на съдебно следствие, което отдалечава налагането и изтърпяването на наказанието", обясни Маринов.

"Важно е да се постига максимално чувство на справедливост в обществото. Това действа превантивно", смята министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България