Джок Полфрийман срещна Данаил Кирилов на жълтите павета

Джок Полфрийман срещна Данаил Кирилов на жълтите павета

Австралиецът Джок Полфрийман, който доскоро излежаваше присъда за убийство, се срещна с правосъдния министър на Данаил Кирилов...на улицата. Това става ясно от снимка, публикувана във фейсбук профила на австралиеца.

Срещата пред бившия царски дворец на бул. "Цар Освободител" явно е била случайна, часове по-рано Полфрийман пусна видео от протеста на КТ "Подкрепа" срещу идеята първият ден от болничния да не се плаща. Австралиецът е учредител на сдружение за защита правата на затворниците. Той обяви, че организацията подкрепя протеста, защото лишените от свобода също са работници.

Какво са си говорили с Кирилов, не става ясно. Правосъдният министър е сред противниците на освобождаването на Полфрийман. Към снимката има само кратък текст, който гласи:

"Представлявайки Българско затворническо сдружение за рехабилитация, бърза дискусия по въпросите за човешките права в българската затворническа система".

https://www.mediapool.bg/gal/85/orig_fd65dd5579ae5a13dcb4c48c75d76f90.jpg

В момента Полфрийман е на свобода, след като излежа 12 от общо 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов в София през 2007 г. Предсрочното му освобождаване предизвика сериозни трусове в съдебната система. Политици настояха съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева да бъдат проверени заради решението си. Главният прокурор Сотир Цацаров пък поиска делото за предсрочното освобождаване да бъде възобновено и гледано отново, макар че по принцип решението на тримата апелативни съдии е окончателно. От два месеца се чака решение на Върховния касационен съд по искането на прокуратурата.

Междувременно Полфрийман бе преместен от затвора в центъра за мигранти на МВР в Бусманци, където прекара близо месец. В крайна сметка бе пуснат на външен адрес, докато се чака окончателното решение на съда.

Споделяне

Още от България