Джон Бренън ще е директор на ЦРУ, а Чък Хейгъл – министър на отбраната

Президентът на САЩ Барак Обама ще номинира съветника си по въпросите на сигурността и борбата с тероризма Джон Бренън за нов директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), съобщи Асошиейтед прес, като се позова на служител на Белия дом.

Овен това се очаква Обама да потвърди, че номинира бившия републикански сенатор Чък Хейгъл за нов министър на отбраната. Двете номинации, както и тази на сенатора Джон Кери за държавен секретар, ще трябва да бъдат утвърдени от Сената на САЩ.

Джон Бренън е служител ветеран на ЦРУ с 25-годишен стаж в разузнавателната агенция. Обама обмисляше да го назначи за директор на ЦРУ още през 2008 г., но тогава Бренън оттегли своята кандидатура заради съмненията, че е бил свързан с прилагането на мъчения от разузнавателната агенция, когато е бил неин служител при президента Джордж Буш-син.

Той отрече да е замесен в използването на техники за изтезаване като симулирането на удавяне (waterboarding) и се обяви публично срещу тях. Ако бъде утвърден, Бренън ще оглави ЦРУ на мястото на генерала от резерва Дейвид Петреъс, който се оттегли заради скандал за извънбрачна връзка.

Още преди да бъде номиниран за шеф на Пентагона, Чък Хейгъл бе обвиняван от републиканците в Конгреса, че е настроен против Израел и е благосклонен към Иран. Умереният републиканец от Небраска Хейгъл бе критичен към дебата за евентуален удар на САЩ или Израел по Иран заради иранските ядрени програми.

Освен това той разгневи някои привърженици на Израел в САЩ с изявление за "еврейското лоби" и е казвал, че подкрепя усилията за връщането на Иран на масата за преговори.

С номинирането на Бренън и Хейгъл президентът Обама дава знак, че е готов да приеме тежката битка в Сената за утвърждаването на техните кандидатури, посочва АП.

Вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА, отбелязва че Хейгъл ще бъде първият ветеран от войната във Виетнам, който ще бъде номиниран за поста на министър на отбраната. Според изданието обаче случаят му напомня на Сюзан Райс, американският посланик в ООН, която беше първият избор на Обама за нов държавен секретар. Накрая тя се оттегли от надпреварата заради полемика около реакцията ѝ на нападението срещу американското консулство в Бенгази на 11 септември миналата година и разчисти пътя за Джон Кери.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?