Джон Кери е боец за страната си, агитира съпругата му

Тереза Хайнц Кери - която се надява да стане Първа дама след президентските избори в САЩ през ноември - призова делегатите на националния конгрес на Демократическата партия да се обединят в подкрепа на съпруга ѝ.

"С президент Джон Кери ние можем и ние ще защитим националната сигурност без да жертваме гражданските си права", каза г-жа Кери в Бостън във вторник, втория ден на партийния форум.

В понеделник вечерта конгресът бе открит с речи на бившите президенти - демократи Бил Клинтън и Джими Картър и неуспелия кандидат от миналите избори Ал Гор.

Във вторник се изказа Хауърд Дийн, бивш съперник на Кери в предварителните избори за кандидат- президентската номинация. Дийн декларира, че се гордее със заявената от Кери политика и че бъде рамо до рамо с него.

Залогът на предстоящите избори са надеждата и равните шансове на Американската мечта, посочиха изказалите се във втория ден на конгреса.

Тереза Хайнц Кери нарече съпруга си боец, който ще гарантира националната сигурност, ще защитава околната среда и ще съдейства за откриване на работни места. Тя каза, че съпругът ѝ ще води нацията, "показвайки не нейните страхове, а нейните надежди".

Тереза Кери добави, че съпругът ѝ не се бои да се бори за страната си. "Той заслужи отличията си по старомодния начин, поставяйки живота си в служба на страната", уточни тя, визирайки миналото на Джон Кери като ветеран и герой от Виетнамската война.

Последните проучвания на общественото мнение обаче показват спад в подкрепата за Кери.

Според проучване на в. Вашингтон пост и телевизия Ей Би Си, 48% от анкетираните биха гласували за сегашния президент Джордж Буш, а 46% за Кери. Хората казват, че не са особено наясно с предлаганата от Кери политика.

Очаква се кулминацията на конгреса на демократите да е в четвъртък, когато реч ще произнесе самият Джон Кери.

Почитателите на Тереза Хайнц Кери смятат, че тя може да бъде от полза в кампанията на съпруга си и да помогне да повишаване на рейтинга му.

Едновременно с това обаче тя не е еднозначно положително възприемана, особено в средните щати на Америка, дори и сред някои демократи.

Допреди две години г-жа Кери е била републиканка. Тя е изключително богата и има славата на личност, която споделя нетрадиционни мнения.

По-рано тази седмица г-жа Кери влезе в стълкновение с журналист, който я раздразни, задавайки ѝ един и същ въпрос, в отговор на което тя остро го сряза.

Притеснение предизвиква и нейно интервю от 1970-те години, изкарано на бял свят от противниците ѝ, в което казва, че няма доверие на Едуард Кенеди, който в момента е един от стълбовете в кампанията на съпруга ѝ. В същото интервю тя казва, че според нея демократите са упадъчни.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?