Джон Кери и Сергей Лавров ще обсъдят ситуацията в Украйна

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров ще се срещнат в близко бъдеще, за да обсъдят положението в Украйна и други въпрос, съобщи помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд в реч пред студенти от Киевския национален университет "Тарас Шевченко", предаде ТАСС.

Тя оцени високо споразуменията от септември в Минск за прекратяване на сраженията в Източна Украйна, но подчерта, че остава въпросът с прилагането на тези споразумения и за
съставните части на споразуменията.

"Трябваше да се постигне прекратяване на огъня и да се установи контрол от украинската власт върху украинско-руската граница", каза Нюланд. Тя изрази загриженост от факта, че "част от границата с Русия остава открита".

Помощник-държавният секретар на САЩ каза още, че Вашингтон ще се опита да взаимодейства с Москва по въпроси като Иран, Сирия и други международни проблеми.

По-рано днес Виктория Нюланд се срещна в Киев с лидера на партията "Баткившчина" (Отечество) Юлия Тимошенко, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Според информация на личния сайт на Тимошенко на срещата е било отделено специално внимание на "проблема с изпълнението на минските споразумения". Двете са обсъждали и съдбата на украинката Надя Савченко, която е подследствена в Русия по подозрения в съучастие в убийството на руски журналисти.

Тимошенко и Нюланд са говорили за евентуални съвместни действия за освобождаването на Савченко, която е военен пилот.

Според украински медии Надя Савченко, който е била доброволка в силите за териториална отбрана в Източна Украйна, е била пленена от проруски сепаратисти на 18 юни т.г. По-късно тя е била прехвърлена на територията на Русия и обвинена в съучастие в убийството на двама руски журналисти и един звукооператор при минометна атака край Луганск.

Споделяне

Още от Свят