Джон Кери: Либия е заплашена от "Ислямска държава"

Джон Кери

Либия е на път да създаде правителство на националното единство, но екстремисти от "Ислямска държава" може да сложат ръка на петролното ѝ богатство, предупреди държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

Сили на "Ислямска държава" нападнаха петролната инфраструктура на Либия и се укрепиха в либийския град Сирт, възползвайки се от продължителния вакуум във властта. Две съперничещи правителства се борят за властта, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

"В Либия сме на ръба на създаване на правителство на националното единство", заяви Кери на конференцията в Рим с участието на 23 страни. Техни представители обсъждат опитите за отвоюване на територии в Сирия и Ирак от "Ислямска държава" и начини за ограничаване на влиянието ѝ, особено в Либия.

"Тази страна има ресурси. Фалшив халифат с достъп до милиарди долари петролни приходи е последното нещо на света, което искате", подчерта Кери.

Страните, които се борят срещу "Ислямска държава", обмислят как да попречат на групировката да установи контрол над Либия, но никой не е готов да започне втора военна интервенция в северноафриканската страна в рамките на едно десетилетие, предаде Асошиейтед прес.

САЩ и партньорите им трябва да засилят обучението на либийските сили за сигурност и да помогнат на либийската армия "не само да разчисти територия, но и да създаде сигурни условия за работата на правителството", добави Кери.

Подкрепяният от ООН план за политически преход предвижда двете съперничещи либийски правителства да създадат кабинет на националното единство, но изпълнението му беше затруднено от вътрешните борби, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?