Джон Кери: Можем да разгромим ИД за месеци

Джон Кери: Можем да разгромим ИД за месеци

Можем да разгромим "Ислямска държава" (ИД) в рамките на месеци, ако сирийското правителство и умерените бунтовници се договорят за спиране на огъня, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Асошиейтед прес.

На срещата на Съвета на външните министри от ОССЕ в Белград Кери предупреди, че само въздушна кампания няма да е достатъчна. Необходими са и местни, сирийски и арабски сухопътни сили, каза той.

"Мисля, че знаем, че без възможността да намерим някакви сухопътни сили, които са подготвени да застанат срещу Даеш (Ислямска държава), няма как да се постигне пълна победа от въздуха", заяви Кери.

Държавният секретар на САЩ подчерта, че за света е важно да се осигури прекратяване на бойните действия и политически преход в Сирия. Според него това би позволило "напастта" ИД да бъде унищожена много по-бързо.

По време на срещата в Белград Джон Кери разговаря в четвъртък с руския си колега Сергей Лавров, съобщи Танюг. Лавров и Кери се ръкуваха и разговаряха за пръв път след като Турция - членка на НАТО, на 24 ноември свали руски самолет Су-24 над границата със Сирия, където Русия осъществява въздушни удари срещу джихадисти от "Ислямска държава".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят