Джон Кери печели първичните избори в щатите Вашингтон и Мичиган

Сенаторът Джон Кери спечели убедително предварителните избори в щатите Вашингтон и Мичиган за определяне на кандидата на Демократическата партия за президентския пост на САЩ, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.

По неокончателни данни сенаторът от Масачузетс е получил 48 процента подкрепа на партийните събрания, състояли се в щата.

Бившият губернатор на Върмонт Хауард Дийн получава 30 процента от гласовете, следван от Денис Кусинич с 8 процента. Джон Едуардс и генерал Уесли Кларк получават съответно 7 и 3 процента.

С победата в Мичиган Джон Кери потвърди позицията си на фаворит пред другите претенденти за Белия дом от Демократическата партия, предаде АФП. Според най-новите, неокончателни данни Джон Кери води с 51 процента, следван от бившия губернатор на Върмонт Хауард Дийн (17 процента), сенатора на Северна Каролина Джон Едуардс (13 процента) и генерал Уесли Кларк - 7 процента.

Джон Кери изпреварва категорично съперниците си и за националната конференция на демократите през юли в Бостън, тъй като вече си е осигурил 324 делегати. За Дийн те са 143- ма, за Едуардс - 110 и за Кларк - 82-ма. За да се спечели номинацията са необходими гласовете на 2162-ма делегати.

От първите предварителни избори в Айова на 19 януари досега сенаторът от Масачузетс отбеляза победа в девет от общо 11 щата.

Днес предварителни избори на Демократическата партия ще има в щата Мейн. Във вторник надпреварата се прехвърля във Вирджиния и Тенеси, които са важни като част от американския Юг, оказал се решаващ за демократите през последните 50 години.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?