Джон Кери почете Франция след терористичните нападения

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с президента Франсоа Оланд в Париж Сн.ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери отдаде днес почит на жертвите на терористичните нападения в Париж, показвайки американската солидарност с френския народ, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

На церемония в парижкото кметство Кери, който направи изказвания на английски и френски, определи атаките като "истински кошмар", който обаче може да обедини, а не да разделя хората във Франция и по света.

"Наистина исках да дойда тук и да се прегърнем с цял Париж и всички приятели", каза той на английски пред присъстващите, сред които имаше оцелели от нападенията, роднини на жертвите, а също полицаи и общински служители, отзовали се след атаките. "Исках лично да ви кажа какъв ужас и отвращението изпитват всички американци към тези страхливи и подли нападения срещу невинни жертви и срещу основните ценности", каза Кери на френски език с американски акцент, затруднявайки се само при произнасянето на думата "отвращение".

Кери пристигна на посещение във Франция, след като САЩ не изпратиха свой високопоставен представител на шествието в Париж в неделя - пропуск, който предизвика сериозни критики у дома и признание от Белия дом, че е допуснал грешка.

Държавният секретар и неговите сътрудници подчертаха, че той не се опитва да поправи отсъствието на САЩ на неделната проява, но на думи и дела Кери се стремеше да покаже солидарността на Америка с Франция, която е нейният най-стар съюзник.

Подчертавайки посланието за приятелство между САЩ и Франция,Кери уреди американският музикант Джеймс Тейлър да изпее в парижкото кметство хита от 70-те години на 20 век "You've got a friend". Тейлър, който е приятел на Кери, изпълни и част от френския национален химн.

Държавният секретар, който по-рано през седмицата заяви, че идва в Париж за "прегръдка", направи точно това, като прегърна френския президент Франсоа Оланд в двора на Елисейския дворец.

"Вие имате пълните и искрени съболезнования на американския народ", каза Кери на Оланд. "Ние споделяме болката и ужаса на всичко, през което преминахте", заяви държавният секретар.

"Френският народ . . . стана жертва на изключително терористично нападение", каза Оланд, сравнявайки събитията от миналата седмица с атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. "Затова трябва заедно да намерим нужния отговор", заяви той.

Кери се срещна също с френския външен министър Лоран Фабиюс. Ръководителят на американската дипломация поднесе венци от бели лилии и червени рози на местата на двете нападения – редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо" и еврейския супермаркет. Той постави цветя и на мястото, където беше убита френска полицайка.

Пред редакцията на в. "Шарли ебдо" Кери целуна по бузите Фабиюс, преди да поднесе цветята и да запази минута мълчание, посочва Франс прес.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?