Джон Кери приключи посещение в Близкия изток, за да се върне утре пак

Американският държавен секретар Джон Кери приключи 16-часовата си визита в Израел, без да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас, съобщи ДПА. Кери потегли за Брюксел, където ще участва в среща на външните министри на страните членки на НАТО по украинската криза, съобщи служител на американското посолство.

Утре държавният секретар може да се върне в Близкия изток след края на преговорите в Брюксел, за да се срещне с Абас, съобщиха палестински представители.

Кери се опита да постигне компромис за освобождаването на палестински затворници от Израел, като в замяна може да бъде освободен Джонатан Полард, осъден на доживотен затвор в САЩ за шпионаж в полза на Израел, където е считан за национален герой, съобщи Франс прес.

Кери пристигна вчера в Израел в опит да спаси израело-палестинските преговори. Разговаря на закуска повече от два часа с Нетаняху. Срещата му с палестинския лидер, предвидена за вчера вечерта, бе анулирана.

Под ръководството на Абас се състоя среща на палестинското ръководство, което настоя за гаранции от Кери, че Израел ще освободи последната група от затворници на 29 март, защото в противен случай ще възобнови стъпките си за приемане в ООН.

Палестинците също така изклюючиха възможността за удължаване на преговорите след крайния срок 29 април "без пълно спиране на колонизацията на Западния бряг и Източен Ерусалим", като отхвърлиха "всякаква връзка между освобождаването на затворниците и продължаването на преговорите".

Споразумение, сключено през юли под егидата на Кери, позволи подновяването на преговорите за срок от девет месеца. Палестинците се задължиха да прекратят през това време всякакви стъпки за приемане в международни организации, включително институции, способни да съдят Израел, в замяна на освобождаването на четири етапа на 104 затворници, посочени от палестинската страна. Първите три групи бяха освободени.

Според израелски медии Нетаняху би могъл да прояви гъвкавост, ако американският президент Барак Обама се съгласи да освободи Джонатан Полард. Бившият експерт от американските ВМС излежава доживотна присъда за шпионаж в полза на Израел, където е смятан за национален герой. Израел от години напразно пледира за освобождаването му. Арестуван в САЩ през 1985 г. за предаването на Израел на хиляди секретни документи за дейността на американското разузнаване в арабския свят, той получава израелско гражданство през 1995 година.

Според източници, близки до преговорите, освобождаването на Полард се обсъжда, но никакво решение не е взето. Според израелски медии имало предложение, според което, ако шпионинът бъде освободен преди Пасха в средата на април, израелско-палестинските преговори ще бъдат продължени и ще бъде освободена допълнителна група палестински затворници, която ще включва жени и непълнолетни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят