Джон Кери призна за напрежение в отношенията на САЩ с Германия

Джон Кери

Държавният секретар на САЩ Джон Кери признава в интервю, публикувано в четвъртък от германския вестник "Билд", съществуването на "напрежение" в отношенията с Германия - ключов партньор на САЩ, заради обвиненията в шпионаж, но уверява, че двете съюзни държави ще поддържат "силни отношения", предаде Франс прес.

Под натиска на депутати германското правителство обмисля в момента възможността да бъде изслушан в Москва бившият консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън, който разкри, че АНС на САЩ е шпионирала Германия. Той предостави на печата документи, оставящи впечатлението, че мобилният телефон на канцлерката Ангела Меркел е бил подслушван.

"Тази ситуация, няма и дума, доведе до напрежение в отношенията с Германия и германците", изтъква първият дипломат на САЩ, запитан от вестника за подслушванията от страна на американската Агенция за национална сигурност. При все това "поддържаме силни отношения и те ще останат силни", уверява той. "В трудни моменти приятелите работят с взаимна откровеност и уважение, а Германия е сред най-големите приятели на САЩ и един от най-важните ни съюзници", казва Джон Кери.

Той нарича Ангела Меркел "чудесен партньор" и заявява, че въпроси като Сирия, Иран или споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ са "прекалено важни, за да не напредваме съвместно".

"Значи трябва съвместно да преодолеем това положение", заключава той и добавя: "Обичам Германия".

Запитан за начините да бъдат подобрени повехналите връзки с Берлин, държавният секретар изтъква: "Разговаряме с германския си партньор на тема как да съгласуваме по-добре усилията си в разузнаването и същевременно как да вземем предвид съмненията на Германия".

"За нас, германците, трансатлантическият съюз остава от първостепенна важност. Едва ли има страна, която да извлича толкова голяма полза от това партньорство и приятелство, колкото Германия", заяви вчера говорителят на Меркел Щефен Зайберт и добави, че канцлерката ще се ръководи от това във всички бъдещи решения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?