Джон Кери: САЩ не шпионират френския президент Франсоа Оланд

Джулиан Асанж обеща още информация и призова Париж да предприеме мерки

Джон Кери

Съединените щати не шпионират френския президент Франсоа Оланд, нито който и да е друг френски правителствен представител, заяви държавният секретар Джон Кери пред журналисти във Вашингтон.

"Ние не наблюдаваме президента Оланд, няма да наблюдаваме приятели като президента Оланд, и не извършваме никакви дейности на външното разузнаване, ако няма много конкретна и важна цел, свързана с националната сигурност, а такова нещо не ми е известно засега", каза Кери, цитиран от Ройтерс.

Преди ден “Уикилийкс“ пусна информация, според която Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала в продължение на шест години трима френски президенти - Жак Ширак (1995-2007), Никола Саркози (2007-2012) и сегашния държавен глава Франсоа Оланд.

Франция поиска обяснение от Вашингтон, като се очаква и разговор между Оланд и Барак Обама.

На този фон основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж призова Париж да предприеме действия след разкритията, че е била шпионирана от САЩ.

Освен това той обеща в интервю по телевизия ТФ1, че ще публикува още по-важни документи, предаде Франс прес.

"Залогът са икономическите и политическите интереси на Франция, суверенитетът ѝ не може да бъде потъпкван, това ще е позор", каза Асанж.

"За Франция настъпи моментът да започне парламентарно разследване и да отнесе въпроса в съда", добави той.

Според него световните сили сега наблюдават как ще реагира Франция. Ако тя възприеме политиката на щрауса, това ще е ясен сигнал към Съединените щати и към други страни като Русия и Китай, продължи Асанж.

Той даде интервюто пред ТФ1 от посолството на Еквадор в Лондон, което му даде убежище преди три години. Според основателя на Уикилийкс предстои разгласяване на най-важните документи, след като френски медии публикуваха документи на Уикилийкс, според които Съединените щати са шпионирали трима френски президенти.

"Имаме други информации, които ще излязат в подходящия момент. От политическа гледна точка онова, което предстои да бъде публикувано, ще е много по-важно от публикуваното от нас досега", каза Асанж, цитиран от АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?