Джон Кери ще посредничи между Кипър и Турция

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще бъде вече човекът за пряка комуникация между министерствата на външните работи на Кипър и Турция, съобщава кипърската гръцка телевизия "Сигма", цитирана от БТА 

Целта е да се даде тласък на преговорите по кипърския въпрос.

 

Според информация от политическите кръгове развоят на събитията се приема положително и от двете страни, посочва телевизията.

 

През миналата седмица стана ясно, че кипърският президент Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу са получили от ООН документ от 77 страници, който трябва да послужи като основа за по-нататъшни преговори между двете общности, така че да се стигне до решение на проблема за разделения остров. Новината предизвика остри реакции в Република Кипър. Очаква се документът да бъде обсъден на заседание на Националния съвет с участието и на бившия президент Димитрис Христофиас.

 

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу изрази надежда, че предстоящата вечеря с Никос Анастасиадис, насрочена за 29 май, ще създаде почва за начертаването на пътна карта преди подновяване на преговорите по кипърския въпрос.

 

Република Кипър настоява преговорите да не бъдат подновявани преди октомври заради икономическите проблеми на страната.

 

Телевизия "Сигма" съобщава, че в Северен Кипър текат процедури за обявяване на предсрочни парламентарни избори, по всяка вероятност на 29 септември, което може да доведе до промени по отношение на подновяване на преговорите.

 

Преговорите между двете общности в Кипър с цел обединяване на острова бяха прекратени в средата на 2012 г., когато Република Кипър пое ротационното председателство на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани