Джон Кери успокоява Израел, че е начело в приоритетите на САЩ

Джон Кери и Бенямин Нетаняху

Сигурността на Израел е водещ приоритет за САЩ в преговорите за иранската ядрена програма, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери пред медиите след близо тричасова среща с премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим, съобщиха световните агенции в четвъртък.

"Сигурността на Израел е водещ приоритет за нас при тези преговори", обяви Кери. "Присъединявам се към президента на САЩ Барак Обама, за да изразя пред израелския народ нашия силен ангажимент към сигурността на Израел". Той подчерта, че американската администрация поддържа принципа, че Израел е страна, която трябва да може да се защитава сама.

"Връзката между САЩ и Израел е нерушима", независимо от временни противоречия по тактиката, заяви първият американски дипломат. Текат дискусии за прилагането на временното споразумение с Иран, сключено на 24 ноември в Женева между Техеран и големите сили, включително САЩ. То ограничава иранската ядрена дейност в замяна на частична отмяна на международните санкции, което Израел отхвърля. Кери е заявил пред Нетаняху, че основните санкции срещу Иран все още се прилагат, предаде Ройтерс.

Сигурността на Израел е от първостепенно значение и при продължаващите израелско-палестинските преговори, добави Кери. Той подчерта, че заедно с бившия ръководител на международната коалиция в Афганистан ген. Джон Алън е представил пред Нетаняху и военното му командване американските идеи за подобряване на израелската сигурност. Според държавния секретар е постигнат определен напредък в преговорите.

Нетаняху заяви, че за да продължи процесът, преговорите трябва да продължават без прекъсване, предаде АФП. Той визираше прекъсването им през ноември от страна на палестинската делегация в знак на протест. Нетаняху подчерта, че сигурността на Израел трябва да залегне в мирното споразумение, което двете страни биха постигнали. "Това, от което се нуждаем, е разбирателство и споразумения, а те изискват упорита и сериозна работа", допълни израелският премиер.

След разговора с Нетаняху Джон Кери се отправи към Западния бряг за среща с палестинския президент Махмуд Абас, съобщи Ройтерс. Палестинските представители говорят за липса на напредък и смятат осмото посещение на Кери в региона за последен шанс на мирния процес.

Франс прес цитира изявление на Ювал Дискин, бивш ръководител на израелската служба за сигурност "Шин Бет", че продължаващият конфликт с палестинците е по-опасен за Израел от иранската ядрена програма. Израел има нужда от ясни граници, докато все още е възможно решението с две държави, каза Дискин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят