Джон Кери в Лондон: Башар Асад трябва да се оттегли

Възможно е дипломатическо решение за ядрената програма на Иран

Джон Кери и Уилям Хейг пред Даунинг стрийт 10, Сн: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви в Лондон, че сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли от властта.

Кери, който е на първата си международна обиколка в качеството си на държавен секретар, осъди остро последните прояви на насилие спрямо цивилни в Сирия, посочва агенцията.

 

Според него е много трудно да са приеме сериозно изразената от сирийското правителство готовност за преговори с опозицията, докато ракетите, изстрелвани от правителствени части, продължават да падат в жилищни квартали.

 

Държавният секретар на САЩ призова значително да бъде увеличена подкрепата за сирийската опозиция, за да бъде сложен край на продължителния конфликт.

 

Той призова сирийската опозиция да изпрати свои представители на Римската конференция, която ще се състои по време на посещението му в италианската столица.

"Ние отиваме в Рим не за да говорим, а за да вземаме решения за следващи стъпки по отношение на Сирия", подчерта Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

 

На пресконференция с държавния секретар на САЩ британският външен министър Уилям Хейг призова подкрепата за сирийската опозиция да бъде значително увеличена, за да може да се сложи край на проточилия се конфликт.

Хейг от своя страна посочи, че в Сирия са убити 70 000 души и изрази съжаление за липсата на международно решение на кризата, въпреки усилията на ООН.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви още, че Вашингтон е готов за преговори на "добра воля" с Иран.

 

В същото време посочи, цитиран от ББС, че "Иран с ядрено оръжие е просто неприемлив".

"Прозорецът за намиране на дипломатическо решение не може по дефиниция да остане отворен завинаги, но днес е отворен", посочи Кери.

 

"Все още има време, но само ако Иран реши да седне на масата и да преговаря добронамерено. Ние имаме готовност да преговаряме добронамерено и при взаимно уважение, за да се избегнат ужасните последици при провал. Така че изборът е в ръцете на Иран и се надяваме той да направи правилния избор", посочи Кери.

 

В същото време висш американски представител, цитиран от Ройтерс, съобщи, че на преговорите в казахстанският град Алмати утре и вдругиден големите световни сили ще предложат на Иран известно облекчаване на санкциите, ако Техеран се съгласи да ограничи ядрената си програма.

 

Западни дипломати казаха за Ройтерс, че САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия ще предложат да смекчат санкциите върху търговията със злато и ценни метали, ако Иран затвори подземния си завод за обогатяване на уран във Фордо.

 

Джон Кери, който наследи Хилари Клинтън като държавен секретар, е на 11-дневна обиколка в Европа и Близкия Изток. Той ще посети Париж, Рим, Анкара, Кайро, Риад, Абу Даби и Доха. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят