Джон Кери започва обиколка в Европа и Близкия Изток

Джон Кери започва обиколка в Европа и Близкия Изток

Новият държавен секретар на САЩ Джон Кери започва в неделя от Лондон първата си международна обиколка в неделя, съобщи "Ройтерс". Кери ще обиколи девет страни в Европа и Близкия изток. Обиколката ще продължи до 6 март и включва Берлин, Париж, Рим, Анкара, Кайро, Рияд, Абу Даби и Доха.

Визитите ще са един вид опознаващи, въпреки че Кери не се нуждае от сериозно въведение в чуждестранните въпроси след 28 години в Сената като член на комисията по външни отношения, а последните четири и като неин председател, коментира агенцията.

В Рим Кери ще се срещне с членове на сирийската опозиция, както и с техни поддръжници в борбата срещу президента Башар ал Асад.

Американският държавен секретар прави първата си чуждестранна визита, докато високопоставени американски дипломати заедно с техни колеги от Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия се срещат с ирански официални лица във вторник в Казахстан в опит да убедят Иран да съкрати ядрената си програма.

САЩ и много негови съюзници подозират, че Иран може би използва цивилната си ядрена програма, за да прикрие развитието на ядрени оръжия, възможност, която Израел смята за заплаха за съществуването си.

Техеран твърди, че програмата му е само с мирни цели като производство на електричество и на медицински изотопи. "Секретарят има трудната задача да представи като нещо ново администрация (чиято) външна политика е много добре установена", коментира Брус Рийдъл от института "Брукингс".

"Няма високи очаквания, че ще може да сложи край на задънената улица в израелско-палестинския конфликт, да убеди Иран да се откаже от ядрената си програма и да се справи Башар ал Асад", допълни той.

Според него саудитският крал Абдула ще влезе в ролята на слушател и ще иска да чуе за нов подход на САЩ в израелско-палестинския конфликт, Иран и други въпроси. "Саудитците ще разберат, че Кери ще се опита да представи ново лице на политики, които вече са добре познати, но те ще търсят какво е новото", смята Рийдъл.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят